Babiš podal návrh na zmrazení platů politiků. Uhraďte mastný poplatek, rýpl si do něj Michálek

Předseda ANO Andrej Babiš a poslanec Jakub Michálek (Piráti)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ - 13.10. v 11:00

Návrh na zmrazení platů politiků pro dalších pět let předložil šéf ANO Andrej Babiš, potvrdil to na síti X. Tuto možnost avizovala už v neděli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. Do Babiše si naopak rýpl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek: „To vy byste měli platit mastný zvláštní poplatek státu za dotace a zakázky.“ Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) varoval, že pokud dojde k zmrazení, musí být jasné, jak se vyrovná za pár let rozdíl.

„Právě jsem předložil návrh na zmrazení platů politiků na příštích pět let,“ oznámil Babiš na síti X. Že tak předseda ANO učiní, avizovala už Schillerová v Partii Terezie Tománkové. „Znovu podá poslanecký návrh, ze zmrazení však vyjme soudce a státní zástupce,“ pronesla v neděli ve vysílání CNN Prima NEWS.

Obdobná předloha na jeho popud je na stole Sněmovny od listopadu 2021, jenže zákonodárci se tímto návrhem dosud nezabývali.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti zpět ve vládě? Ano, když tím zastavíme extremisty, zmínila Pekarová. Lipavský byl podle ní „víc TOPák

Na příspěvek šéfa ANO reagoval i pirátský poslanec Michálek. „Neblázněte, proč furt chcete brát nějaké platy? Vždyť byste naopak měli platit velmi mastný zvláštní poplatek státu,“ napsal a připsal i své odůvodnění: „Za všechny ty desítky miliard dotací, investičních pobídek a veřejných zakázek, které by bez veřejné funkce těžko stouply na dvojnásobek.“ Jiní uživatelé sociálních sítí to považují za „prázdné a alibistické gesto“.

Možnost zmrazení podpořil v neděli na TV Nova i předseda SPD Tomio Okamura. Naopak proti je ministr práce a sociálních věcí Jurečka, který připomněl jinou možnost, jak situaci řešit: „Navrhnu meziroční nárůst 6,9 procenta. V tuzemském kontextu to považuji za objektivní hodnotu u platů ve veřejné i soukromé sféře,“ poznamenal v nedělní Partii.

„Už v roce 2021 jsem říkal, že pokud dojde k zmrazení, musíme už v tu dobu všichni vědět, co budeme dělat za několik let, až dojde k rozmrazení mezd. Mezitím totiž platy rostly. Vždy tak musí být jasné, jak se tato změna vyřeší. Jinak tu diskuzi nejde vyargumentovat,“ podotkl ministr. Sám je pro obnovení mechanismu, podle nějž se budou zvedat mzdy politiků podle toho, jak se vyvíjejí platy v Česku obecně.

Platy politiků i soudců byly kvůli krizovým situacím v předcházejících letech zmrazeny. Ústavní soud snížení zrušil, ale pouze v případě soudců. Ministerstvo práce připravilo novelu, která upravuje pravidla pro všechny ústavní činitele. Justiční instituce se však ohradila, že ústavnost snížení platů politiků neřešila, stojí v tiskové zprávě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spolupráce hnutí ANO s SPD na nové vládě? Příliš mnoho kdyby, míní Schillerová

Tagy:
Marian Jurečka politika návrh Andrej Babiš mzda Alena Schillerová platy Jakub Michálek zmrazení platů zmrazení platů politiků Poslanecká sněmovna ČR Ústavní soud České republiky