Buď děti ve školách, nebo otevřené obchody. Plaga varuje před rozvolněním

Robert Plaga

Pokud je návrat žáků do škol skutečnou prioritou, otevření obchodů a další změny nejsou možné, uvedl ve čtvrtek ráno na Twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) ale navrhuje otevřít maloobchod od pondělí 22. února.

„Pokud je návrat žáků do škol skutečnou prioritou nejen pro ministerstvo školství, tak jiné změny opatření (např. otevření obchodů) nejsou možné a zvýšení sociálních kontaktů při návratu do škol musí být vyváženo povinným testováním ve výrobních firmách a maximálním využíváním home office,“ napsal Plaga na Twitter.

Otevření obchodů není rozvolňování

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) ale navrhuje od pondělí 22. února maloobchod zcela otevřít, i po vyjádření Plagy na svém návrhu trvá. „Stav není dobrý, ale otázka je, do jaké míry na to mají malé obchody vliv, protože polovina jich je otevřených. Polovina z nich je sice zavřených, ale některé fungují v samizdatovém režimu. Takže my si stojíme za tím, že to smysl dává a že to není rozvolňování, ale dootevření velmi malé čísti zavřeného trhu, protože zůstávají zavřené služby, restaurace, hotely a podobně,“ řekl televizi CNN Prima NEWS Havlíček.

Podle něj bude v pátek na jednání vlády záležet na tom, jak se k tomu vyjádří ministr zdravotnictví. „Ani pan Plaga, ani já nejsme epidemiologové a není to o tom, kdo si bude více hájit vlastní dvorek. Důležitý bude názor odborníků,“ podotkl ministr obchodu a průmyslu s tím, že to chtějí vykompenzovat respirátory pro všechny prodavače nebo pro zákazníky.

Premiér Andrej Babiš na otevření obchodů názor nemá a ani vláda v tomto případě nevystupuje jednotně. Babiš jen uvedl, že rozvolňování v nynější situaci není dobrý nápad. Vláda by se návrhem Havlíčka měla zabývat v pátek.

Návrat do škol by měl odstartovat 1. března

Podle vládního materiálu by se v březnu do škol mělo vrátit přibližně 450 tisíc žáků a učitelů. Jejich návrat by měl začít 1. března se zahájením pravidelného testování na COVID-19 ve školách. Jako první by na prezenční výuku měli přejít studenti maturitních ročníků.

Návrat dětí do škol by se měl konat do poloviny března ve třech etapách vždy po týdnu. Po závěrečných ročnících středních škol by měli přijít na řadu středoškoláci v oborech s praktickou výukou a deváté třídy základních škol. Do konce měsíce pro ně bude potřeba zajistit zhruba 3,7 milionu antigenních testů.

Většina žáků a studentů má již řadu týdnů povinnou výuku na dálku. Otevřené jsou nyní jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy škol základních.

Před otevřením obchodů a škol varují odborníci

Před otevřením obchodů a škol v současné epidemické situaci varovali i odborníci. Nejdřív je podle viroložky Ruth Tachezy třeba snížit počet nových případů a hospitalizovaných. Epidemiolog Rastislav Maďar připomněl, že pokusy s rozvolňováním přes varování expertů stály na podzim lidské životy.

Šíření nákazy v Česku nepolevuje, protože se rozmnožila nakažlivější britská mutace. Rychle ubývají i nemocniční lůžka na jednotkách intenzivní péče. Ve středu bylo v nemocnicích v těžkém stavu s covidem 1 227 pacientů, což je rekord. Osmi krajům hrozí podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška vyčerpání kapacit JIP, v pěti krajích v západní polovině Česka se to může stát už do konce února.

Tagy: