Plán vlády rostoucí ceny energií nevyřeší. Pomůže leda tak bohatým, varuje Středula

Josef Středula v Partii

Rozhovor s Josefem Středulou

Snížení DPH na energie, jak navrhuje vláda, růst cen nevyřeší. Myslí si to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. V pořadu Nový den televize CNN Prima NEWS řekl, že problém s DPH naopak může být ještě větší, protože pomůže bohatým. V pondělí se kvůli tomu sešla tripartita.

ČEZ oznámil, že zdraží elektrickou energii od nového roku asi o třetinu, zatímco u plynu o polovinu až dvě třetiny současných cen. Vláda navrhuje, že situaci vyřeší snížení DPH na energie. Podle Josefa Středuly to ale není správná cesta. Problém s DPH naopak může problémy prohloubit.

„A to zejména v souvislosti s tím, že pomůže bohatým. U těch, kteří mají nízké příjmy, to může situaci ještě zhoršit s ohledem na zásah do veřejných financí, které se projeví nejvíce u chudých,“ upozornil předseda ČMKOS.

Středula je zastánce veřejných dávek pro nejchudší. „Musíme myslet nejen na rodiny s dětmi, ale také na seniory, kterých se to bude týkat velmi výrazně. A nejde jen o cenu elektrické energie, ale také o cenu plynu a tepla, takže je to kombinovaná záležitost a mělo by to být cílené na ty, kteří jsou na tom nejhůře,“ vysvětlil v pořadu.

Hoří dům a musíme zachránit před požárem všechny

Růst cen energií v pondělí řeší tripartita. Jejím tématem je i automobilový průmysl, Škodovka totiž od pondělí na dva týdny výrazně omezuje výrobu. Pomoci má program Antivirus, který podle Středuly může rychle zapůsobit.

„Ukazuje se, že nejen, že to byl nejlepší program v době covidu, ale je i to i program, který pomůže po covidové pandemii. V tomto případě podporujeme, aby byl Antivirus aktivován. Je tu určitý typ příslibu, že pokud se program nebude měnit, tak jej Evropská komise prodlouží až do června příštího roku. To by ulehčilo situaci, protože problém s čipy není problém pouze do konce roku, ale dá se očekávat, že bude pokračovat dále,“ vysvětlil Středula.

„V této chvíli nám hoří dům a musíme zachránit všechny před požárem. A potom budeme řešit další,“ dodal předseda ČMKOS.

Tagy: