Supermarket u Panské skály z Pyšné princezny budí emoce. Lidé se na stavbě nemohou shodnout

Supermarket u Panské skály

Ochránci přírody se postavili proti stavbě supermarketu poblíž Panské skály na Českolipsku

Plány na výstavbu supermarketu na dohled od ikonické Panské skály vzbuzují velké emoce v Kamenickém Šenově na Českolipsku. Čedičovou skálu, která připomíná varhany, znají miliony diváků z proslulé pohádky Pyšná princezna. Část místních se bojí, že supermarket zhyzdí výhled tisícům turistů, kteří sem přijíždějí. Velkokapacitní prodejna má ale také řadu zastánců.

Supermarket chce stavět společnost Norma, která si už zažádala o stavební povolení. Pozemek, který si vybrala, ale leží na území Chráněné krajinné oblasti České středohoří a od ochranářů potřebnou výjimku nedostala. „Na tom místě žijí ohrožené druhy živočichů. Investor nedoložil, že by veřejný zájem na výstavbě byl vyšší než zájem na ochraně přírody,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS postoj správy CHKO Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny.

ČTĚTE TAKÉ: Absurdní, zlobí se turisté. Zákon jim může zamezit fotografovat oblíbenou českou rozhlednu

Pro Normu je to velká komplikace. Bez výjimky od správy CHKO nemůže stavební povolení dostat. Jedinou šancí firmy je teď požádat o výjimku znovu a tentokrát předložit podklady, že místní lidé supermarket v daném místě potřebují. Ve čtvrtek proto v pronajatém kinosále připravila pro obyvatele města prezentaci a v předsálí vystavila podpisové archy právě za „účelem zjištění veřejného zájmu“.

Zastánci supermarketu, kterých se v kině sešlo několik desítek, připomínali, že ve městě žádný supermarket není. Pozemek, kde by měl vyrůst, je navíc podle nich od Panské skály dostatečně daleko a částečně krytý stromy a zástavbou.

„Hodně lidí nemá auto a nemůže jezdit na nákupy do Nového Boru nebo České Kamenice. Já jsem pro ochranu přírody, ale musí se také udělat něco pro lidi. Se supermarketem na tomhle místě nemám problém,“ shrnula argumenty pro výstavbu ve vysílání CNN Prima NEWS žena, která bydlí poblíž Panské skály.

Odpůrci supermarketu zdůrazňují, že nejsou proti prodejně jako takové, podle nich by ale měla stát na vhodnějším místě, nikoli u Panské skály. „Je to komercializace toho prostředí, ve kterém se nachází, a tím se znehodnocuje její hodnota, hodnota krajiny ve prospěch konzumu,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS Radim Vácha ze spolku Sonow, který před kinem nabízel podpisové archy k vyjádření nesouhlasu se stavbou.

Zástupce Normy odmítl na místě poskytnout CNN Prima NEWS rozhovor a do pronajatého sálu nepustil štáb s kamerou. Jestli budou desítky sebraných podpisů stačit, aby přiměly ochranáře ke změně názoru, ukáže čas.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak odčerpávat vodu ze sklepů a vysoušet domy? Experti varují před chybami a zdravotními riziky

Tagy:
emoce stavba CNN Prima NEWS Česká Kamenice ochrana přírody Panská skála maloobchodní prodej stavební povolení Nový Bor Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky produkty a služby ekonomika, obchod a finance prodejní kanály CHKO České středohoří