Jak odčerpávat vodu ze sklepů a vysoušet domy? Experti varují před chybami a zdravotními riziky

Odborníci radí s odčerpáváním vody ze sklepa nespěchat.

Jak postupovat při obnově domu

Velká voda zaplavila auta, garáže, ale pochopitelně i tisíce domů. Kdy je správný čas začít čerpat vodu ze sklepa a jak postupovat při vysoušení vlhkého zdiva? Odborníci pro CNN Prima NEWS uvedli, že lidé by hlavně neměli spěchat. Popsali také správný postup odklízení následků velké vody, který neohrozí zdraví. Při kontaktu s bahnem či kontaminovanou vodou hrozí lidem nakažení vážnými infekcemi.

Dům rodiny Soukupových leží hned vedle řeky Smědá v obci Višňová. Voda z jejich zahrady od soboty zmizela, zůstala jen ve sklepě. Hasiči v úterý začali s pomalým odčerpáváním vody. Podle expertů je lepší nechat sklep zatopený i několik dnů, než něco uspěchat.

ČTĚTE TAKÉ: Za odmítnutí evakuace hrozí při povodních tvrdá pokuta. Co čeká hazardéry na paddleboardech?

„Nemělo by se odčerpávat hned po opadnutí první hladiny někam pod práh domu, ale až když hladina po několika dnech skutečně opadne. Jinak by mohlo dojít k poškození sklepa,“ sdělil pro CNN Prima NEWS předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve stavebnictví Robert Špalek.

Hydrostatický tlak spodní vody může poškodit především podlahu sklepa. I proto na mnoha místech hasiči odčerpávají nejdřív vodu rozlitou v okolí. „Musíme to čistit od řeky, nejdříve laguny, až poté sklepy,“ uvedl velitel dobrovolných hasičů z Višňové Lubomír Erban.

„Je to spojená nádoba. Když odčerpáme vodu z okolí, nebude ani ve sklepě,“ dodal dobrovolný hasič Petr Růžek. Zatímco čerpání trvá pár hodin, důkladné vysušení zaplaveného domu je záležitost minimálně na několik měsíců. Petr Soukup to dobře ví – za šest let, co v domě bydlí, přišla povodeň už čtyřikrát. „Jde vidět, jak jsou zdi nasáklé, ale to se vysuší,“ řekl.

„Základní věc je, že se musí otlouct omítka, a to do výšky zhruba 30 centimetrů nad zátopovou hladinou. Následně nechat obnažené cihly a hlavně odvlhčovat pomocí odvlhčovačů nebo způsobit v těch místnostech průvan, protože proudící vzduch pomáhá vysoušení,“ řekl Špalek. Čím výš voda sahala, tím vhodnější je podle odborníků kontaktovat statika, který poradí, co dělat.

Pozor na kontaminovanou vodu a bahno

Při odklízení následků povodní hrozí navíc zdravotní problémy. Důvodem je, že bahno a voda bývají často kontaminované fekáliemi. „Infekce zažívacího traktu, ať už je to salmonela, shigella nebo E. coli. Kdo má třeba astma nebo je alergik, tak mu hrozí i respirační problémy, například zhoršení astmatu,“ uvedl praktický lékař Vojtěch Mucha.

Hrozí však také vzácnější onemocnění související s přenosem přes domácí zvířata. „Obávanou nemocí je leptospiróza. Kdyby se u někoho objevila horečka nebo průjmy, tak je na místě konzultace s lékařem,“ popsala praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Jedinou prevencí je pečlivé mytí rukou, pořádné boty, používání rukavic a respirátorů nebo roušek.  Kvůli možnému poranění při úklidu rozhodně není od věci zkontrolovat si platnost očkování proti tetanu. Největším rizikem ale podle lékařů bude nákaza žloutenkou typu A. Ministerstvo zdravotnictví proto přišlo s nápadem očkovat zadarmo všechny zájemce o vakcínu.

Odborníci doporučují pít balenou vodu a zkontrolovat uložené potraviny. Pokud není jisté, že je voda nepoškodila, je potřeba jídlo z preventivních důvodů raději vyhodit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zasáhla povodeň vaše auto? Expert poradil, jaká hloubka vody mu neuškodí a kdy můžete odjet

Tagy:
povodeň katastrofa CNN Prima NEWS sklep přírodní katastrofa infekční onemocnění (nákaza) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Višňová Smědá nemoci a zdravotní potíže katastrofy, nehody a mimořádné události vysoušení