ANKETA: Když někde neberou kartu, je to blbý, peníze nenosíme. Češi se bouří proti hotovosti

Ztracená peněženka plná peněz se vám nejspíš vrátí

Anketa: Platby kartou Češi preferují

V Česku přibývá míst, kde nelze platit kartou, ale pouze hotově. Ať už jde o kavárny, restaurace, bary, trafiky či pumpy. Řada lidí však preferuje právě bezkontaktní platbu, najdou se ale i konzervativní výjimky. Podle ekonomů především gastro podniky ztratily bič v podobě elektronické evidence tržeb (EET).

„Preferuji platit kartou. Je to pohodlnější, rychlé. Jen přiložím a mohu jít. Když někde kartu neberou, je to blbé. Hodně blbé,“ sdělil jeden z lidí oslovených v anketě CNN Prima NEWS. Jeho slova potvrzují i další zástupci mladé generace. „Mrzí mě, že v některých podnicích si nemůžu nic dát, hotovost ale nenosím,“ dal mu zapravdu další.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda zaplatí 51 milionů korun gastroprůvodci Michelin. Děláte si prd*l? ptal se Babiš

I starší občané mnohdy preferují platební karty. „Člověk u sebe hotovost moc nenosí,“ přiznala oslovená seniorka. Někteří Češi však redakci CNN Prima NEWS sdělili, že platby hotově jsou pro ně příjemnější. Díky tomu mají prý například lepší přehled o svých příjmech a výdajích.

Všechny odpovědi respondentů si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Další dotazovaní přiznali, že u sebe často nosí jen telefon nebo kartu, protože na většině míst lze platit bezkontaktně. To se ale nyní pomalu mění. Podle aktuálního průzkumu společnosti STEM/MARK pro poskytovatele bankomatů Euronet se čtvrtina lidí setkala s tím, že v obchodě přestali přijímat platební karty.

Podle průzkumu až 94 procent respondentů uvedlo, že používá hotovost alespoň jednou týdně, což je pětiprocentní nárůst proti loňskému roku. Denně vytáhne bankovku celá třetina Čechů, přičemž loňský rok to byla pouhá čtvrtina.

Podle ekonomů stojí za návratem provozoven k hotovostním platbám zrušení EET. „Využívají toho, že už není povinnost evidence, a vracejí se k platbám v hotovosti, což jim samozřejmě umožňuje přejít do šedé ekonomiky a nevykazovat své příjmy,“ potvrdil ekonom Lukáš Kovanda.

Společně s EET podle něj zmizel bič, který by podniky nutil přiznávat veškeré příjmy. S tím souhlasí i ekonomka Ilona Švihlíková. „Je to snaha obejít zdanění. Zároveň se lidem platí minimum, zbytek dostanou na ruku,“ poukázala na další způsob, jak mohou provozovatelé ušetřit.

Tagy: