Plexiskla pro Zemana navrhl Prymula. Nevypadají tragicky, zhodnotil a prozradil detaily

Prezident Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem. Na zámku v Lánech byly dodržovány protiepidemická nařízení.

Rozhovor s Romanem Prymulou o omikronu i Zemanovi

Na realizaci prosklené místnosti, díky které mohl covid pozitivní prezident Miloš Zeman jmenovat Petra Fialu (ODS) premiérem, se podílel i epidemiolog Roman Prymula. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS prozradil, že je s výsledkem spokojený.

„Podílel jsem se na ideovém záměru, aby se politici mohli potkat a zároveň jsme je oddělili. Zpracování však už nebylo na mně,“ popsal v pořadu Nový den Prymula.

„Myslím, že akt jmenování premiéra je velmi důležitý a je dobré, že tam byl kontakt. Zas tak tragicky to nevypadlo,“ zhodnotil. Speciální prosklená místnost, z níž Zeman k Fialovi promluvil, slouží i k setkání prezidenta s kandidáty na ministry.

Podle Prymulu nikdo nemůže hovořit o hrozbě nákazy. „Vše bylo ošetřeno, včetně dezinfekce, a to přesto, že riziko přenosu je malé,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kolik za plexiskla Hrad zaplatil?

O tom, že box byl Prymulův návrh, promluvil i šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš. „Vše zlomilo až vyjádření Romana Prymuly, který uvedl, že pokud bude prostor pro prezidenta republiky oddělen včetně stropu, pan prezident i všichni ostatní ‚za sklem‘ budou mít respirátory FFP3, v místnosti bude minimum osob, všichni očkovaní a testovaní těsně před vstupem metodou tzv. semikvantitativního testu, lze to považovat za izolaci a splňuje to všechny požadavky nařízení. Nakonec to uznala i paní doktorka Svrčinová,“ vysvětlil Blesku Kruliš.

Zeman se díky prosklenému boxu nyní potkává i s dalšími kandidáty na ministerský post, a to už čtvrtým dnem. Ve čtvrtek na zámek do Lán za hlavou státu dorazí dopoledne kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN) a odpoledne kandidátka na ministryni životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Náklady na realizaci se pohybovaly v řádu tisíců. „Plexiskla stála jednotky tisíc. Zbytek vyráběli zaměstnanci Kanceláře prezidenta republiky a Správy Pražského hradu,“ dodal Kruliš s tím, že Zeman je s touto formou spokojený.

Z průběhu nedělního jmenování Petra Fialy premiérem na zámku v Lánech si lidé na sociálních sítích často utahovali. Zejména pak z plexisklového boxu, který novopečeného předsedu vlády odděloval od prezidenta republiky Miloše Zemana. „Viděl jsem spoustu výtvorů, na začátku to bylo přijímáno poměrně dobře, ale to je samozřejmě ta lidová tvořivost,“ komentoval vtipy Prymula ve vysílání Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS.

Tagy: