Rozpočtové provizorium bude znamenat konec covidových programů, varuje Nacher

Patrik Nacher

Patrik Nacher o rozpočtovém provizoriu

Představovalo by rozpočtové provizorium pro Českou republiku velký problém? Na tom se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS neshodli poslanci Patrik Nacher (za ANO) a Jiří Havránek (ODS). „Rozpočtové provizorium bude znamenat konec covidových programů,“ obává se Nacher.

Státní rozpočet má mít podle dosluhující vlády na příští rok schodek 376,6 miliardy korun. Sněmovna by jej měla začít projednávat až po jmenování nové vlády vzešlé z říjnových voleb. Ve středu to doporučil rozpočtový výbor. Ten zároveň projednávání návrhu přerušil do jmenování nového kabinetu.

Pokud Sněmovna rozpočet neschválí do konce roku, stát bude hospodařit v takzvaném rozpočtovém provizoriu, které se řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Pro přerušení projednávání návrhu hlasovalo třináct členů výboru, dva se zdrželi a osm členů výboru za hnutí ANO bylo proti, mezi nimi i poslanec Patrik Nacher.

Ten se podobně jako ministryně financí Alena Schillerová (ANO) obává, že jakmile provizorium nastane, nebude možné čerpat peníze z covidových programů, protože nebudou zajištěny peníze ze státního rozpočtu. „Rozpočtové provizorium, nevím, jestli to lidé vědí, bude znamenat konec covidových programů,“ zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Problém se má konkrétně týkat programu COVID Nepokryté náklady, přes který má kabinet vyplácet peněžní náhrady podnikatelům poškozeným vládním rozhodnutím uzavřít vánoční trhy. Poslanec a rovněž člen sněmovního rozpočtového výboru Jiří Havránek (ODS) je však přesvědčen, že vyplácet covidové programy půjde i během provizoria.

„Chceme návrh rozpočtu předělat. Věřím, že v březnu budeme mít státní rozpočet. Ano, znamená to, že jdeme do rozpočtového provizoria. Radost z toho ale nemáme. Není to výhra pro nikoho z nás,“ řekl Havránek s tím, že upravit současný plán rozpočtu považuje pětikoalice za nezbytné.

Jde o velký risk?

Právě ODS je ohledně kritiky Aleny Schillerové a rozpočtu nejvíce slyšet. Například budoucí ministr financí Zbyněk Stanjura či místopředseda Sněmovny Jan Skopeček v minulosti mluvili o tom, že by se dalo ušetřit až 100 miliard. To přišlo přehnané i Pirátům se Starosty, kteří se nakonec se Spolu dohodli na 80 miliardách, tedy celkovém schodku za rok 2022 stále nižším než 300 miliard.

„Jsem zvědavý na těch 80 miliard. S rozpočtovým provizoriem tu nejsou zkušenosti. I kdybych souhlasil s tím, že náš rozpočet byl špatný a váš geniální, jdete do toho v době covidu, inflace a dalších problémů, což považuji za velký risk,“ vzkázal Nacher Havránkovi.

Podle ekonomického analytika CNN Prima NEWS Petra Musila by jeden až dva měsíce rozpočtového provizoria neměly pro Česko znamenat velký problém. Ohledně možných komplikací s vyplácením covidových programů během provizoria Musil připomněl, že mnoho podnikatelů si za poslední dobu již zvyklo, že jim kompenzace přicházely později.

Tagy: