Plzeň po 11 letech na Camp Nou. Ve Španělsku varují Barcelonu před „komárem“ i bilancí

Velká sláva ve středu oficiálně začíná. Viktoria Plzeň startuje svoji pouť Ligou mistrů večírkem na Camp Nou. Někteří muži z ekipy trenéra Michala Bílka pamatují, jak Západočeši před 11 lety na hřišti Barcelony prohráli sympaticky 0:2. Nikdo by se nedivil, kdyby tentokrát duel v měřítku evropského fotbalu mrňouse s gigantem skončil daleko drastičtěji. Španělská média ale „popelku“ nepodceňují.

Sadio Mané, Manuel Neuer, Thomas Müller nebo Romelu Lukaku. S takovými fotbalovými kapacitami se během podzimu dvakrát setkají hráči Viktorie Plzeň. Ale ještě před hvězdami Bayernu Mnichov a Interu Milán budou mít Západočeši tu čest sdílet trávník (ve středu od 21 hodin) s barcelonským Frenkiem de Jongem nebo Robertem Lewandowským.

Plzeňáci zblízka poznají své hrdiny, kterým jinak fandí u televizních přenosů. Los je poslal do „céčka“, tedy takzvané skupiny smrti, v níž rozhodně není o taková seznámení nouze. Pochopitelně totální outsideři si ze životních zápasů budou chtít odnést cenný suvenýr, tedy dres obdivované persony.

Takový záložník českého mistra Jhon Mosquera hrající ve skvělé formě už má nějakou dobu jasno o tom, „po kom půjde“. Jeho idolem je zmiňovaný Lewandowski, proti kterému by se postavil, i kdyby polský útočník v létě nepřestoupil z Bayernu do Barcelony. Ale zahrát si proti ikoně současného fotbalu lámající rekordy na španělské půdě je pro Kolumbijce ještě o něco speciálnější.

„Nedávno jsem říkal kamarádovi, který bydlí v Barceloně, aby mi koupil Lewandowského dres. Pak mi tento kamarád volal, že si mu o něj můžu říct osobně,“ popisoval Mosquera pro španělský deník Sport. Na Pyrenejském poloostrově má známé díky tomu, že tam významnou část svého života pracoval. Hrál v nižších španělských soutěžích, z významnějších klubů lze zmínit Héracules CF.

Kdysi se o něm šuškalo, že by „Mosquito“, neboli komár, jak se mu kvůli příjmení přezdívá, mohl být novým Ángelem di Maríou – argentinským kouzelníkem, který se proslavil především v Realu Madrid. Až takto daleko Mosquerův potenciál nesahal a zrovna když získal španělské občanství, zamířil do pražských Bohemians. Začal udivovat českou kotlinu, ale ta si ho moc neužila, když se po roce vydal hrát domů do Kolumbie. V roce 2020 pak v tuzemsku zakotvil a přes Slovan Liberec se dostal do Plzně, které hned v první sezoně výrazně pomohl k překvapivému titulu.

Snad si kluci zahrají víc než my

Pohádka Viktorie pokračovala v uplynulých týdnech, když v předkolech postupně vyřadila Helsinky, Tiraspol a Karabach. Podceňovaná parta získala místenku v Lize mistrů a šek na zhruba 450 milionů korun za postup mezi smetánku. I španělský deník Sport vnímá, že „komár“ Mosquera spolu s brankářem Jindřichem Staňkem nebo útočníkem Janem Klimentem má zásadní podíl na jízdě, která Plzni přinesla čtvrtou účast v Champions League za posledních 11 let. Teď si může užívat konfrontaci s giganty, při které se od ní nic nečeká.

„Barcelona by neměla mít problém vyhrát, ale neměla by popelku skupiny podcenit,“ píše ke středečnímu střetnutí zmiňovaný Sport. A k tomu se slovy „Barca to nebude mít jednoduché“ přidává deník respekt budící bilanci Viktorie, kdy ve 12 utkáních této sezony vyhrála 10 zápasů a dvakrát remizovala.

Pokorou se snaží oplývat i Xavi, trenér Katalánců, kdysi jejich nepostradatelná opora. „Vstupujeme do Ligy mistrů, je to pro nás privilegium, že můžeme takovou soutěž hrát. Čeká nás ošidný zápas. Plzeň prakticky nemá co ztratit, je to nedoceněný tým. Stojí proti nám fyzicky hrající tým, těžký soupeř. Ale my toužíme po vítězném začátku,“ uvedl na tiskové konferenci.

Sám Xavi byl ještě na hřišti u toho, když viktoriáni přicestovali na Camp Nou v roce 2011. Spolu s Iniestou nebo Lionelem Messim tehdy svezli soupeře na ofenzivním kolotoči, ze kterého se hostům motala hlava. Ovšem kvůli špatné produktivitě v té době úřadujících šampionů Ligy mistrů letěli Plzeňští domů s ještě akceptovatelnou prohrou 0:2.

Nezapomenutelným zážitkem bylo utkání na fotbalovém svatostánku pro 99 000 fanoušků i pro Pavla Horvátha. Před 11 lety přivedl spoluhráče na pažit jako kapitán, teď si sváteční večer užije ze střídačky coby asistent trenéra Michala Bílka. Kromě Horvátha kdysi ze současného týmu hráli proti Barceloně ještě nynější další Bílkův asistent Marek Bakoš a stále aktivní fotbalista Václav Pilař.

„Vzpomínek je spousty. Zápas samotný nám bohužel úplně nevyšel. Výsledek byl přijatelný, ale fotbalově jsme si moc nezahráli. Doufám, že kluci, co nastoupí zítra, si zahrají víc než my tenkrát,“ zavzpomínal Horváth před odletem do katalánské metropole. „Věřím, že kluci budou úspěšnější. Jednak, že si zahrají víc fotbal a mohli bychom být i úspěšnější, co se týká zisku bodů,“ připojil ambiciózní přání.

Jakékoliv obrání Barcelony by bylo vyloženým šokem. S tím souzní názor sázkových kanceláří, které v plzeňskou výhru (ne)věří v kurzu 35 ku jedné.

Tagy: