Pnutí ve vládě pokračuje. Fiala svolal jednání, bude se řešit Dvořák i společná pozice koalice

Premiér Petr Fiala (ODS)

Dvořák vyvolal spory v koalici

Premiér Petr Fiala (ODS) svolal na základě žádosti jedné z vládních stran koaliční dohodovací řízení, sdělila mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Důvodem je pondělní rozhodnutí ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) jmenovat svého zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura. Podle Ješátkové bude předmětem dohodovacího řízení i debata o kompetencích a nutnosti udržet společnou koaliční pozici v klíčových politických tématech.

Strany koalice se neshodují na tom, zda jmenovat vládního koordinátora pro euro, proti jsou občanští demokraté. Dvořák v pondělí jmenoval svým zmocněncem pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura ekonoma Petra Zahradníka. Představitelé koaličních stran se shodují na tom, že formálně jde o ministrova poradce.

ČTĚTE TAKÉ: Další faul od STAN, říká Zdechovský. O zmocněnci pro euro se vláda dozvěděla přes internet

„Premiér svolal na základě žádosti jedné z koaličních stran v reakci na jednostranný krok ministra Dvořáka koaliční dohodovací jednání,“ sdělila Ješátková.

Krok podporují také lidovci. „Ministr Dvořák obsadil pozici svého poradce pro přijetí eura, nikoliv však pozici vládního zmocněnce. Tento krok byl bez jakékoliv komunikace v koalici. Jako lidovci tedy podporujeme dohadovací řízení, ale především hledání společného racionálního postupu na úrovni celé vlády,“ napsal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na sociální síti X.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že cestou k euru není poradce jednoho ministra, ale vládní zmocněnec. „Dohodovací řízení se však primárně neuskuteční kvůli poradci pro euro ministra Dvořáka. Jde v první řadě o celkové fungování v koalici,“ uvedla. Za významnou výstrahu považuje „slovenský scénář“. „Ti, kteří vyvolávali spory, navzájem se neinformovali a podnikali čistě marketingové kroky, tam rozbili vládní koalici a pomohli k návratu populistických a extremistických sil. Nechceme, aby kroky hnutí STAN vedly k tomu stejnému, dodala.

Podrobnosti o dohodovacím řízení obsahuje koaliční smlouva mezi Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a koalicí Pirátů se STAN. S jeho využitím se počítá u přípravy zásadních návrhů, ale také při hledání společného postupu koalice v případě, že některou otázku dostatečně neřeší programové prohlášení či koaliční smlouva. V dohodovacím či smírčím řízení se mají řešit i případné rozpory vyplývající z koaliční smlouvy. Dohodovací jednání se vede na úrovni K15, kterou tvoří předsedové a dva další zástupci každé strany.

Hlavní agendou nového zmocněnce má být podle Dvořáka zapojení do expertní diskuse o plnění takzvaných maastrichtských kritérií a budoucím přijetí společné evropské měny, monitoring a analýza ekonomické stránky vstupu do eurozóny. Spolupracovat bude Zahradník také na připomínkování materiálů mířících do vlády.

Tagy: