Bývalého poslance Wolfa dopadli v Paraguayi. Policii unikal deset let, odsouzen byl za podvody

Exposlanec Petr Wolf

Exposlance Wolfa dopadli policisté

Bývalého poslance za ČSSD, dnešní SOCDEM, Petra Wolfa zatkli policisté v jihoamerické Paraguayi. Zákonodárce unikal zákonu přes deset let, v Česku byl odsouzen za dotační podvod. Kriminalisté spolupracovali na jeho dopadení s tamním Interpolem. Podle informací webu iDnes.cz policie přesune Wolfa do Česka, kde nastoupí do vězení.

Podle rozhodnutí ostravského soudu se Wolf dopustil podvodu na ministerstvu životního prostředí. Od resortu měl získat dotace poté, co uvedl lživé a nepřesné informace, připomíná web iDnes.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Nenechali jsme v tom Bartoše vykoupat, hájí kabinet Výborný. Okamura chce konec celé vlády

Celkem mezi lety 2005 a 2007 čerpal společně se svou manželkou 11 milionů korun, šlo o dva projekty. Část prostředků využil na vlastní potřeby. Podobu projektu zkopíroval z internetových stránek.

Soud uložil Wolfovi nejdříve pětiletý trest odnětí svobody a peněžitý trest ve výši milionu korun. Později tento rozsudek zvýšil Vrchní soud v Olomouci na šest let, k peněžitému trestu navíc přidal další čtyři miliony. Politikova žena dostala tříletý trest, ovšem s pětiletým podmíněným odkladem, připomíná web Hospodářské noviny.

Manželce Wolfa soud rovněž udělil peněžitý trest. Původně měla uhradit 200 tisíc korun, olomoucký soudní senát navýšil tuto částku na rovný milion.

Na dopadení spolupracovalo několik útvarů

Kriminalisté vyhlásili na uprchlého Wolfa evropský zatykač v roce 2013 a následně i mezinárodní. Peněžitý trest manželé uhradili ve splátkách. Peníze zasílal bývalý zákonodárce i v době, kdy byl na útěku, platbu zajišťovala manželka.

O dopadení informovali také policisté na síti X. „Včerejšího dne (ve čtvrtek, pozn. red.) nás Interpol Asunción informoval o zadržení čtyřiašedesátiletého muže z Ostravy, po kterém bylo vyhlášeno pátrání více než 10 let,“ uvedli muži zákona. Nyní se bude řešit vydání zadrženého exposlance zpět do Česka.

Jak probíhalo zatýkání Wolfa?

„Zadržení je výsledkem cíleného pátrání a intenzivní mezinárodní policejní spolupráce kanálem Interpolu, za výrazného přispění policistů z Paraguaye, Argentiny a několika útvarů české policie,“ stojí v příspěvku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Piráti jsou jako ufňukané děti, řekl Topolánek. Popsal možnosti pro vznik koalice ODS s ANO

Tagy: