Muž z Karlovarska porazil rakovinu, teď bojuje s úřady. Odmítají poskytnout finanční pomoc

Lékaři Janu Zieglerovi diagnostikovali rakovinu krve.

Příběh pana Zieglera z Karlových Varů

Jan Ziegler z Karlových Varů před pěti lety onemocněl rakovinou krve a po dlouhém, vyčerpávajícím boji nad ní nakonec zvítězil. V důsledku nemoci ale přišel o většinu plotének v páteři, má velké bolesti a delší procházky mu berou mnoho sil. Úřady mu sice přiznaly invaliditu třetího stupně, ale příspěvek na nákup auta mu zamítly. „Podle doktora, který mě v životě neviděl, jsem vlastně zdravý,“ řekl Ziegler ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že se proti rozhodnutí odvolal.

V průběhu léčby Ziegler podstoupil transplantaci kostní dřeně. Rakovina sice ustoupila, ale na dlouhou dobu ho odřízla od venkovního světa. „Osmnáct měsíců jsem nemohl vyjít z bytu, tudíž jsem byl bez jakéhokoli většího pohybu. Ztratil jsem imunitu,“ svěřil se ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Chronicky nemocné ledviny má milion Čechů. Nemoc mi úplně změnila život, popisuje Jaroslav

Aby byl soběstačnější, zažádal o příspěvek na nákup auta. Na odpověď čekal bezmála tři měsíce a posudkoví lékaři jeho žádosti nevyhověli. Podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) se ale jedná o standardní postup. „Posudkoví lékaři vycházejí primárně z nálezu ošetřujících specialistů, kteří znají dotyčného žadatele úplně nejlépe,“ vysvětlila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Procházková.

„K tomuto způsobu posuzování zdravotního stavu máme zásadní výhrady. Posudkový lékař, který klienta nezná a ani ho neviděl, nemůže rozhodovat pouze na základě nějaké lékařské zprávy,“ zareagoval předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Proti rozhodnutí se Ziegler, který dříve pracoval jako řidič z povolání, odvolal. Může mu pomoci fakt, že v rámci odvolání by se jeho zdravotním stavem měla zabývat odborná komise. Její lékaři už by ho tedy museli vyšetřit.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Velká voda naředila viry a hrozí nákaza, varoval Prymula. Poradil, jak předejít riziku

Tagy:
zdraví léčba rakovina lékař CNN Prima NEWS Karlovarský kraj Národní rada osob se zdravotním postižením invalidní důchod Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Kateřina Charvátová nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy chirurgické operace