Chronicky nemocné ledviny má milion Čechů. Nemoc mi úplně změnila život, popisuje Jaroslav

Zdravé ledviny přefiltrují denně stovky litrů krve, pokud však selhávají, musí pomoci technologie – dialýza. Ta se v Česku týká přibližně 6 500 lidí, včetně pana Jaroslava. Poškozené ledviny přitom zpočátku nebolí a jejich selhání se ani nijak neprojevuje. I proto lékaři často chronické onemocnění ledvin (CKD) objeví až v pokročilé fázi. V nejvážnějších případech se jejich nositelé nevyhnou dialýze, příznivější možností je transplantace ledviny. Dnes přitom již existují léky, které umí nemoc zpomalit a oddálit tím tak selhání a potřebu dialýzy řádově o roky.

Dnes 68letý pan Jaroslav neměl do 30 let žádné zdravotní problémy. Poté ho však začal trápit vysoký krevní tlak, na který musel užívat několik léků denně.

„V té době navíc začala mít moje maminka problémy s ledvinami. Vyšetření ukázala, že se jedná o polycystózu, což je dědičné onemocnění, při kterém se v ledvinách tvoří cysty. Lékaři následně provedli testy i u mě a zjistili, že ji mám také,“ přibližuje Jaroslav, který žije v Praze, v dokumentu, jenž má redakce k dispozici.

ČTĚTE TAKÉ: Čeští vědci představili významný objev: Proti nádorovým buňkám lze využít jejich vlastní chyby

„U většiny pacientů se poškození ledvin v rané fázi nijak neprojevuje. Prvním signálem může být bílkovina v moči nebo nově vzniklá hypertenze u mladších pacientů. Tu zpravidla objeví praktický lékař při preventivní prohlídce. Sice to hned neznamená komplikace a sníženou kvalitu života, ale je to varování,“ podotkla Romana Ryšavá, členka výboru České nefrologické společnosti.

Léčba byla s věkem obtížnější

Právě ke specialistovi – nefrologovi – začal Jaroslav docházet. Odborník mu ledviny kvůli cystám pravidelně kontroloval. Vše bylo dlouho v pořádku a žádné výrazné problémy s ledvinami Jaroslav neměl. Stále ale řešil vysoký krevní tlak, jehož léčba byla s přibývajícím věkem obtížnější.

„Počet léků, které jsem užíval, neustále rostl. Když mi bylo 54, bral jsem jich už devět denně. I přesto se moje hodnoty krevního tlaku pohybovaly mimo normální hranice,“ vzpomíná. Lékaři ho upozornili na to, že vysoký krevní tlak může zhoršovat funkci ledvin, zároveň mu ale vysvětlili, že příčinou rostoucího krevního tlaku mohou být právě i jeho nemocné ledviny. Žádnou léčbu na podporu ledvin mu však v té době nenasadili.

„Vůbec by mě proto nenapadlo, že by mohlo dojít k větším komplikacím,“ říká Jaroslav. Ryšavá uvedla, že v pokročilé fázi onemocnění pacientům mohou otékat nohy, zavodňují se nebo v moči nachází krev. Právě to byl případ Jaroslava.

Když však byl v roce 2012 s manželkou na dovolené, otekly mu nohy a těžko se mu dýchalo. Vrátili se proto domů, kde okamžitě vyhledal lékařskou pomoc. V plzeňské nemocnici zjistili, že má v ledvinách infekci. „Byl jsem plný vody a nemohl jsem pořádně dýchat. Ledviny mi přestávaly fungovat,“ popisuje Jaroslav, který nakonec skončil s chronickým selháním ledvin v Motole.

Až milion lidí má poškozené ledviny

„Řada pacientů o poškození ledvin neví. Ze studií však vyplývá, že CKD trpí asi 10–12 procent populace. To v Česku vychází na milion lidí s nemocnými ledvinami,“ upozorňuje Ryšavá. Poškození ledvin způsobuje podle lékařů více faktorů, převládajícím ovšem zůstává diabetes 2. typu.

„S diabetickou nefropatií se setkáváme nejčastěji, tvoří přibližně 40 procent případů. Poškození způsobuje také vysoký krevní tlak (jako v případě Jaroslava), v menší míře pak vrozené choroby ledvin a autoimunitní onemocnění, to může být kolem 10 procent,“ pokračovala.

ČTĚTE TAKÉ: Princezna Kate dokončila chemoterapii. V emotivním videu popsala, jak nemoc zasáhla rodinu

Lékaři Jaroslavovi sdělili, že musí začít pravidelně podstupovat dialýzu, která očistí jeho krev od odpadních látek a přebytečné vody. „Nebylo lehké se s tím vyrovnat. Dialýza pokaždé trvala pět hodin. V nemocnici, kde jsem strávil dva měsíce, mi ji prováděli několikrát týdně,“ popisuje Jaroslav. Na dialýzu pak do Motola docházel i po propuštění z nemocnice a třikrát týdně ji absolvuje dodnes.

„Nemoc mi úplně změnila život. Léčba je časově náročná, a tak jsem musel přestat chodit do práce,“ upřesňuje. S nemocí se lépe vyrovnal díky manželce a čtyřem dětem, kteří mu byli velkou oporou. „Pomohli mi překonat největší nesnáze. Od té doby, co docházím na dialýzu, se navíc zlepšil můj krevní tlak,“ popisuje Jaroslav.

Léky nabízí lepší vyhlídky

Kvůli úzkému propojení s onemocněním ledvin by diabetologové a praktičtí lékaři měli diabetikům pravidelně sledovat hladinu bílkoviny v moči. Poškození ledvin totiž může zajít tak daleko, že ledviny začnou úplně selhávat.

„Pacientovi pak nezbývá nic jiného než podstoupit transplantaci ledvin. V Česku jich provedeme každoročně asi 500. Pro transplantaci však nejsou vhodní všichni pacienti, ať už z důvodu věku, nebo jejich celkového zdravotního stavu, a ti jsou pak odkázáni na dialýzu. Pravidelně na ni chodí přibližně 6 500 lidí, z toho asi 35 procent kvůli cukrovce,“ uvádí Ryšavá.

Díky pokroku v technologiích se však podle ní v Česku zvyšuje počet pacientů, kteří si dialýzu sami provádí doma. Pro pacienty s nemocnými ledvinami mají lékaři k dispozici také léky, takzvané glifloziny. Ty kromě toho, že chrání ledviny, pomáhají také při léčbě cukrovky a srdečního selhání.

„Glifloziny představují skutečně obrat v možnostech léčby a v prognóze pro naše pacienty. Tlumí zvýšený filtrační tlak v ledvinových klubíčkách, a tím je chrání před poškozením. Snižují také ztráty bílkoviny do moči. V závislosti na počáteční míře poškození ledvin tak můžeme nutnost dialýzy oddálit až o několik let,“ zdůrazňuje.

Podle Ryšavé je nyní trendem nasazovat léčbu co nejdříve a pacienty na ní držet dlouhodobě. Klíčová je podle expertů také prevence.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Závislost na lécích na uklidnění? Často ji neúmyslně způsobí lékař, říká expert

„Hlídat bychom měli především diabetiky, osoby s vysokým krevním tlakem nebo s jiným kardiovaskulárním onemocněním. Musíme je sledovat, ať už v rámci preventivních, nebo dispenzárních prohlídek. Vhodné je mít pod kontrolou také pacienty, kteří mají choroby ledvin v rodině,“ dodává.

Sám pomáhá druhým

Pan Jaroslav sice podstupuje dialýzu třikrát týdně, s nemocí se však naučil žít tak, aby mohl dělat to, co ho naplňuje. Mezi jeho velké záliby patří například cestování. Vždy si však musí s předstihem zajistit, kde na dovolené může dialýzu podstoupit.

„Je to možné u nás i v zahraničí. Na dialýze jsem tak byl například už i na Slovensku nebo v Chorvatsku,“ popisuje Jaroslav. V roce 2015 se rozhodl, že by rád pomáhal také jiným pacientům se selháním ledvin, a s manželkou založil pacientskou organizaci CiKáDa.

ČTĚTE TAKÉ: Kolísají vám výsledky jaterních testů? Příčinou může být těžká nemoc, odhalí ji speciální test

„Chronické onemocnění ledvin má v angličtině zkratku CKD – proto jsme spolek nazvali CiKáDa. Snažíme se pacienty co nejvíc povzbudit, jsme v kontaktu s desítkami nemocných. A chceme také šířit osvětu. V současné době už totiž existují léky, kterými je možné při problémech s ledvinami jejich selhání předejít. Pacienti tak nemusí skončit po zbytek života na dialýze,“ uzavřel Jaroslav.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piha krásy mě odlišovala, vzpomíná Michala. Po letech přišel šok, proměnila se v melanom

Tagy: