Další podezřelé úmrtí v Rusku. Po pádu z okna zemřela žena, která řídila financování armády

Pády z oken a schodišť, průstřely hlavy, oběšení, utopení nebo náhlé zdravotní problémy. Počet podezřelých úmrtí nebo domnělých sebevražd předních ruských podnikatelů, vojenských činovníků a oligarchů přesáhl tři desítky. Je mezi nimi i Marina Jankinová, která v úterý zemřela po pádu z okna v Petrohradu. Okolnosti její smrti i souvislost s dalšími záhadnými úmrtími popsal spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just.

Tělo osmapadesátileté Jankinové našli v úterý ležet pod okny vysokopodlažního domu východně od centra Petrohradu. Podle předběžných informací v něm žena žila. Na společném balkoně v 16. patře domu policie později našla dokumenty a osobní věci, které podle všeho Jankinové patřily, napsal list Kommersant.

Jankinová byla finanční ředitelkou ministerstva obrany pro Západní vojenský okruh v Petrohradě, což je jeden z pěti geograficky rozdělených praporů ruské armády.

„Jankinová spáchala sebevraždu. Ruská média dokonce hovoří o tom, že měla před skokem z okna nebo balkonu – média to uvádí různě – volat svému bývalému manželovi a údajně si stěžovat na zdravotní problémy, tudíž to na první pohled vypadá, že by mělo jít o sebevraždu z tradičních důvodů: že se asi cítila špatně,“ řekl Just. Přesto vyjádřil pochybnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Radši smrt než bojovat na Ukrajině. Ruský branec před zraky své matky vyskočil z okna

„Je to podezřelé. Jankinová působila na finančním odboru západního vojenského okruhu, vedla ho, a tudíž vedla všechny vojenské operace tohoto prestižního okruhu, do kterého spadá nejen Petrohrad, kde došlo k sebevraždě, ale i Moskva a vlastně celé západní hranice Ruska,“ přiblížil novinář.

K nekalým praktikám měla blízko

Právě její pozice dává důvod ke spekulacím. „Obzvlášť kvůli tomu, že se v poslední době vyšetřuje různá korupce a zneužití finančních prostředků na ministerstvu obrany, existují domněnky, že Jankinová mohla spáchat sebevraždu kvůli tomu, že měla ‚manko‘ nebo se podílela na nějakých ne příliš čistých praktikách,“ podotkl Just.

Před svým působením na postu hlavního finančníka západního vojenského okruhu Ruské federace působila Jankinová na finančním úřadu v Petrohradu i na petrohradské radnici. „Tudíž k těmto záhadným a ne vždy čistým schématům převodu peněz měla blízko. Proto jsou spekulace na místě. Ruská nezávislá média zpochybňují, že za sebevraždou může být zdravotní stav, což je zřejmě oprávněné,“ dodal.

Tagy: