Po pozitivním PCR testu 30 dní bez testování, karantény i izolace, navrhuje Válek

Vlastimil Válek

Lidé po pozitivním PCR testu by se po dobu 30 dní nemuseli testovat

Lidé po pozitivním PCR testu by se po dobu 30 dní nemuseli testovat a ani nastupovat do karantény a do izolace. S takovým návrhem přišel ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a ve středu by ho měla projednat i vláda.

Měsíc žádný test, žádná izolace a karanténa. Pokud budete mít pozitivní PCR test, můžete mít na 30 dní ode všeho takzvaně pokoj. „Pokud je člověk v izolaci, má po prodělané nemoci protilátky a může být stále ještě na testu pozitivní. To znamená, že by musel opakovaně odcházet do karantény či izolace,“ zdůvodnil svůj návrh ministr Válek.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba by nová pravidla měla platit už za šest dní, tedy od 31. ledna. Více ale resort nesdělil.

Odborníci tento krok vítají, podle nich je důležité přizpůsobit se nové variantě koronaviru omikron. „Někteří lidé prodělali omikron. A ještě několik dní až týdnů po prodělání jsou stále PCR pozitivní. Což není známka žádné nové nákazy, ale zachycení zbytků viru. Tito lidé by zbytečně byli znova uzavíráni do izolací. Myslím, že toto je velice racionální,“ popsal vakcinolog Roman Chlíbek.

„To kvituju, je to fantastický pokrok. Pokud tím onemocněním projdete, zejména omikronem, je to lepší než třetí dávka,“ řekl biochemik Zdeněk Hostomský.

Podle některých odborníků by ale lidé stejně měli jít na kontrolní PCR test. „Pokud nebude negativní test, je pravděpodobné, že za každého, kdo se takhle neotestuje, budou dva nakažení. Bez toho testu bych to rozhodně nedělal,“ uvedl biolog Jaroslav Flegr.

Šéf resortu zdravotnictví také řekl, že plošné testování ve firmách i školách by mohlo skončit už příští měsíc. „Chtěl bych, abychom třetí týden v únoru mohli upustit od plošného testování,“ řekl Válek.

Tagy:
testování karanténa izolace TOP 09 Vlastimil Válek Ministerstvo zdravotnictví Roman Chlíbek koronavirus COVID-19 Jaroslav Flegr Roman Chlibek PCR testy Zdeněk Hostomský omikron Ministerstvo zdravotnictví České republiky PCR Test