Peksa: Říkám si, jestli Fialovi hráblo. Lipavský nemá páteř, z vlády nás vytlačovali mafiáni

Mikuláš Peksa

360°, Mikuláš Peksa, Pavla Pivoňka Vaňková, Aleš Juchelka, Jiří Čunek - 1.10. v 22:26

Pan premiér je ten pán, co chodí do televize a hraje si na zajíčka Ušáčka? Říkám si, jestli mu už zcela hráblo. V podcastu Chuť moci komentátora CNN Prima NEWS Thomase Kulidakise to řekl Mikuláš Peksa (Piráti). Někdejší europoslanec kromě Petra Fialy (ODS) ostře zkritizoval i svého bývalého spolustraníka – ministra zahraničí Jana Lipavského. Odchod Pirátů z vlády pak Peksa popsal jako podraz od mafiánů.

„Z vlády nás vytlačovali mafiáni, kteří nás podrazili, když jsme se pokoušeli s nimi spolupracovat a dotáhnout některé projekty, aby to v Česku fungovalo lépe,“ řekl Peksa v podcastu Chuť moci. Pirátský politik obzvlášť v poslední době nešetří ostrými soudy na adresu nyní již bývalých koaličních partnerů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cynický pokrytče. Vzepřel ses vůli strany, zvolil jsi sobecký zájem, cupují Piráti Lipavského

„Nechci říkat, že jsem to říkal, ale říkal jsem to,“ sdělil mimo jiné Peksa během rozhovoru. Připomněl tak skutečnost, že on osobně byl proti pirátskému vládnímu angažmá již v roce 2021. Podle něj v české Sněmovně „totálně dominují konzervativní proudy, přičemž Piráti jako jediný liberální hlas končí v opozici“.

„Myslím, že takhle extrémní situace není ani v Maďarsku. Konzervativní mainstream dominuje a válcuje. Pro rozvoj naší země to není dobré. Dost jsem ztratil víru v Česko. Pokud jsou lidé liberální a usilují o svobodu a pokrok, tak necementují staré pořádky a nebrání majetky oligarchů, kteří je v tuhle chvíli vlastní,“ prohlásil někdejší europoslanec.

Turbulentní situace na české politické scéně odstartovala poté, co premiér Petr Fiala oznámil, že navrhne odvolání dosluhujícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci, a to kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení.

„Pan premiér je ten pán, co chodí do televize a hraje si na zajíčka Ušáčka?“ ptal se ironicky Peksa, čímž zhodnotil nedávné vystoupení Petra Fialy (ODS) v Partii na CNN Prima NEWS. „Říkám si, jestli se má takto chovat profesor a premiér, nebo jestli mu lidově řečeno už zcela hráblo. On nevypadá, že by byl úplně v pořádku,“ dodal Peksa.

Piráti Fialův krok vnímají jako zradu. V reakci na premiérovo rozhodnutí si také odhlasovali odchod z vlády. Společně s Bartošem tak v kabinetu skončí i ministr pro legislativu Michal Šalomoun. To samé mělo platit také u ministra zahraničí Jana Lipavského. Ten uvedl, že stejně jako Šalomoun podá premiérovi demisi, což ale zřejmě spojí s odchodem ze strany.

V úterý Lipavský skutečně požádal o ukončení členství v Pirátské straně. Ve stejný den také Fialovi nabídl demisi se svým podpisem, jak slíbil. Premiér na něj nicméně naléhal, aby si setrvání ve funkci ministra zahraničí ještě promyslel. Argumentoval především důležitostí kontinuity.

Co se dělo dál, Lipavský objasnil na navazující tiskové konferenci: „Vážím si nabídky pokračovat ve vládě jako nestraník a odborník. Dostalo se mi podpory od všech čtyř koaličních předsedů, čehož si velmi cením. Odchod od Pirátů mi uvolnil ruce. Demisi jsem nabídl a nebyla přijata. Pak jsem ji stáhl. Svědomí mám čisté, vůči Pirátské straně jsem udělal to, co jsem udělat měl.“

Zklamání z Lipavského je nyní v Pirátské straně očividné. „V jisté konverzaci to jeden kolega charakterizoval slovy, že pan Lipavský je mimořádně flexibilní v těch částech těla, kde ostatním savcům překáží páteř. To nebyl tak úplně špatný komentář,“ glosoval Peksa v podcastu Chuť moci s tím, že Lipavského odchod ze strany a setrvání ve vládě považuje za podraz.

Podívejte se na celý rozhovor s Mikulášem Peksou. Podcast Chuť moci Thomase Kulidakise naleznete na streamovacích platformách nebo na společném YouTube kanále Datarun.

Tagy:
politika Petr Fiala Piráti Česká pirátská strana Jan Lipavský Mikuláš Peksa vláda Thomas Kulidakis Chuť moci