Větší vakcinace by lékařům pomohla, vyzývá Kubek. Odborníci se ale přou o roli protilátek

Test na protilátky

Respirační onemocnění jsou v Česku na vzestupu

Respirační onemocnění jsou v Česku na vzestupu. Mezi populací se dál šíří i covid, denní přírůstky se pohybují v řádech tisíců. Stoupá rovněž i počet hospitalizovaných s touto nemocí. Podle odborníků je stále nejlepší prevencí očkování. Jiní však radí si před samotnou vakcinací zjistit, jak je na tom organismus s protilátkami.

Do Česka v týdnu dorazilo 200 tisíc nových vakcín Novavaxu. Podle ministerstva zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je tak vakcín dostatek. K očkování proti covidu sám vyzývá. „Především by mělo jít o pacienty v seniorském věku, s nadváhou či o ty, kteří trpí poruchami imunity,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Vánoce bez výčitek a kil navíc: Odborníci prozradili strategie, jak o svátcích zůstat fit

Větší zájem o vakcinaci by uvítal i prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Určitě by nám pomohlo, kdyby se lidé nechali očkovat. Je obrovským problémem, že to lidé neberou příliš vážně,“ konstatoval.

Nechat se naočkovat lze u praktického lékaře nebo ve vakcinačním centru. „S aplikací bych neotálel, dokonce bych řekl, že nejlepší doba na očkování již pominula. Stále je možné se očkovat jak proti covidu, tak proti chřipce,“ přiblížil praktický lékař Cyril Mucha.

Testovat, či netestovat?

Odborníci se však neshodnou, zda by se měli lidé před očkováním nechat otestovat na množství protilátek. „Pokud jich váš organismus obsahuje dostatek, vakcína nemá smysl,“ je přesvědčen imunolog Karel Drbal.

Jinak to však vidí předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. „Nemá to prakticky vůbec žádný význam,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. „Žádná uznávaná odborná instituce, a to včetně zahraničních, nedoporučuje vyšetřovat protilátky před očkováním, jelikož to nepřinese žádnou zásadní informaci,“ doplnil.

Pokud byste se rozhodli zjistit, kolik protilátek v organismu máte, je možné se objednat do některé z laboratoří. Test je prováděn z odběru krve a zájemci si ho hradí sami. Cenu si určuje sama laboratoř, obvykle se pohybuje asi od 500 korun výš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Varianta covidu, která vám zkazí Vánoce. Jaké jsou příznaky a kdy přijde vrchol?

Tagy:
zdravotnictví očkování test lékař virus vakcína Vlastimil Válek Milan Kubek Roman Chlíbek koronavirus doporučení protilátky Karel Drbal respirační onemocnění Česká vakcinologická společnost Cyril Mucha organismus Ministerstvo zdravotnictví České republiky