Pobíhá v Jeseníkách vlk? Video zaskočilo místní, vše vysvětlila manželka hajného

Údajný vlk na videu z Jeseníků je ve skutečnosti československý vlčák.

Pátrání po vlkovi

Po sociálních sítích aktuálně koluje video údajného vlka, které v Jeseníkách natočil jeden z řidičů. Místo, kde se zvíře pohybovalo, se hned dostalo do hledáčku médií i odborníků. Podle nich je ale výskyt vlka právě v této oblasti dost nepravděpodobný a šlo by o velkou vzácnost. Vysvětlení celé kauzy nakonec přinesla manželka místního hajného.

Video se záběry zvířete, které je velmi podobné vlku a volně se toulá po silnici nedaleko domů, se objevilo na Twitteru začátkem dubna a ihned rozpoutalo mezi lidmi velkou diskuzi.

„Třeba potřeboval pomoc. Většina zvířat tohle dělá, když jsou v tísni. Sníží se k tomu, aby vyhledala lidské obydlí. Zvířata hloupá nejsou, mají inteligence na rozdávání, jsou chytrá,“ napsal jeden z uživatelů. Další občané spekulovali, že je vlk buď nemocný, nebo hledá něco k jídlu.

Video bylo natočeno v České vsi za Jeseníkem směrem na Polsko. Když záběry viděl zoolog Národního parku Šumava Jan Mokrý, nedokázal stoprocentně říct, že se jedná o vlka. „Určité signály, které se týkaly hlavy a čumáku, mi říkaly, že by to vlk být nemusel. Že se může jednat o psa,“ uvedl Mokrý.

Vlci podle něj můžou využívat cesty pro přesuny, ale kdyby se potkali s autem nebo člověkem, utekli by. Celá kauza měla nakonec nečekané rozuzlení.

Manželka jednoho z místních hajných potvrdila, že se jedná o jejich psa. Na kameru vystoupit nechtěla, protože se bála, že pokud se někdo dozví, že jejich československý vlčák volně pobíhá po lesích, bude mít rodina problémy.

Jeseníky na severu Moravy tak i nadále zůstávají územím bez vlků, kteří tudy maximálně procházejí. Nicméně natočené záznamy s údajným vlkem už mezitím díky sociálním sítím obletěly celou republiku.

Tagy: