Vlna nevole proti hendikepovaným na Olomoucku: Místní se bojí o bezpečnost i ceny

Vlna nevole proti hendikepovaným ve Slatiních

Vlna nevole se zvedla proti mentálně postiženým lidem ve Slatinicích v Olomouckém kraji. Místní nechtějí, aby se handicapovaní do obce nastěhovali. Bojí se o bezpečnost a cenu svých pozemků. Podle starosty ale k obavám není důvod.

Do Slatinic se mají do nového domova nastěhovat lidé s mentálním postižením. Starousedlíci se bojí, že mohou být nebezpeční, anebo že kvůli nim klesne hodnota pozemků v okolí.

Podle starosty ale nic z toho není pravda. Nové bydlení může handicapovaným výrazně pomoci. Vedení kraje je proto chce přesunout z velkého zařízení v Nových Zámcích do domácností, které připomínají spíše rodinný život. Proti tomu už protestovali lidé i v sousedních obcích – Náměšti na Hané, v Drahanovicích i ve Lhotě pod Košířem.

Ve Slatinicích budou zastupitelé o bydlení pro postižené rozhodovat už v blízké době. „Kdyby to šlo opravdu dobře, někdy do konce roku by objekt mohl být převeden a mohly by se zahájit projekční práce, přípravná činnost a práce, které s tím souvisí,“ popsal starosta Slatinic Ondřej Mikmek.

„Musí tady být zachována služba pana doktora, možná knihovna a nějaká další služba, aby to na sebe navazovalo. Fyzicky, kdy by klienti mohli přijít do Slatinic, to může být třeba za pět, šest let,“ dodal starosta.

Tagy: