Mámu dvou dětí bodl útočník v Praze přímo do srdce. Kamarádka popsala Aličin boj o život

Rodina 46leté Alice, kterou neznámý útočník krátce před Vánoci pobodal na Novodovorské ulici v Praze, prožívá nelehké časy. Ačkoliv se týmu lékařů podařilo zraněnou maminku dvou dětí zachránit, její stav je velice vážný. Stále leží na ARO a její plíce nefungují tak, jak by měly. Pomoci se rozhodla její blízká kamarádka Tereza Vrzáková, která pro rodinu založila sbírku.

S Alicí se Tereza Vrzáková zná už od mateřské školky. „Chodily jsme spolu na základku a jezdily na tábory. Zkrátka zažily jsme toho opravdu hodně. Je to typ kamarádky, který vám vydrží na celý život. Víte, že kdyby cokoli, ona vždycky pomůže, poradí, pohladí,“ uvedla zakladatelka sbírky na webu Donio.

ČTĚTE TAKÉ: Ze čtyř sourozenců se před Vánoci stali sirotci. Pomozte jim zajistit vhodné bydlení

„Alice je především máma dvou kluků, manželka, dcera a pro spoustu lidí parťačka do nepohody, která řeší všechno v klidu, s rozvahou a lehkým humorem, což je další důvod, proč ji mám tak ráda,“ napsala Vrzáková s tím, že její blízkou přítelkyni potkalo koncem loňského roku velké neštěstí. V podvečer 17. prosince byla před pražským nákupním centrem Novodvorská brutálně napadena neznámým útočníkem.

„Tahle skvělá holka se týden před Vánoci ocitla ve špatný čas na špatném místě. (…) Utržila dvě bodné rány, jednu přímo do srdce a druhou do břicha. Přežila jen díky tomu, že správní lidé byli ve správný čas na správném místě,“ pokračovala Vrzáková.

Podle jejích slov v době neštěstí kolem projížděla záchranka, kterou duchapřítomní kolemjdoucí okamžitě zastavili. „Nejskvělejší záchranáři Karel a Míša ji rychlým zásahem a komplikovaným způsobem zachránili život. Pak štafetu přebral tým lékařů v Motole, který v zázracích pokračoval. Když se jí vlivem zranění zastavilo srdce, provedli lékaři přímou srdeční masáž, která trvala více než 80 minut. A to jí spolu s několika dalšími nutnými operacemi zachránilo život,“ sdělila.

Rehabilituje, co jí síly stačí

Aby byl u pacientky zachován krevní oběh, lékař musel Alici ručně asi 6 400krát stlačit pravou i levou komoru. „Délka resuscitace je skutečně unikátní,“ řekl několik dní po zásahu Milan Horn, emeritní primář Kliniky kardiovaskulární chirurgie 2. LF UK a FN Motol.

Ačkoliv se lékařům podařilo Alici zachránit život, její stav je stále velmi vážný. „V současné době leží stále na ARO. Všude má hadičky, tracheostomii, jelikož plíce stále nefungují, jak by měly. Srdce je stále slabé a objevují se další komplikace,“ popsala Vzráková s tím, že její přítelkyni čekají další zákroky. Ona se ale nevzdává a za svůj život bojuje. „Je při vědomí a každým dnem se lepší, rehabilituje, co jí síly stačí, zkrátka bojuje,“ doplnila.

I přes velkou snahu bude Alici návrat do normálního života trvat ještě dlouho. Jí i její rodinu proto čeká nelehká doba. „Manžel Dan i Aliččina maminka za ní denně dojíždějí do nemocnice. Dan se přitom stará o kluky, domácnost a do toho pracuje. Zvládají to, ale je to extrémně náročné a vysilující,“ řekla Vzráková.

Proto se rozhodla kamarádčině rodině pomoci. Založila pro ni sbírku, která by Dana i kluky podpořila. „Přála bych si, aby díky získaným prostředkům mohli lépe čelit této tragické a náročné situaci,“ dodala.

Tagy: