Arktické podmínky v Česku: O víkendu přijde sněhová kalamita. Pozor na jazyky i závěje

Mrazivé počasí nepouští Česko ze svého sevření. Denní teploty se nejen v pátek budou pohybovat kolem bodu mrazu, s blížící se nedělí bude navíc ještě přituhovat. Komplikace by měl následně představovat zejména sníh, napadnout má až 30 centimetrů. Meteorologové varují před kalamitou.

V pátek bude zataženo až oblačno, ojediněle se budou tvořit mlhy, a to i mrznoucí. Po celý den se očekává slabé sněžení, v jihovýchodní polovině pak déšť nebo srážky smíšené. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi −1 až 3 °C, na horách pouze kolem −2 °C.

Situaci v noci na sobotu ovlivní pás nízkého tlaku vzduchu. Noční teploty klesnou k 1 až −3 °C, místy se očekává slabé sněžení, četnější pak na východě území.

Víkend se ponese v duchu blížících se arktických podmínek. V sobotu bude převážně zataženo, teploty vystoupají maximálně ke 3 °C, místy se čeká slabé sněžení či sněhové přeháňky. Večer však budou srážky četnější, zejména v jižní polovině území.

V neděli však meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají sněhovou kalamitu, s níž se pojí i značné komplikace. „Vznikne nová sněhová pokrývka do 15 centimetrů, na východě území může spadnout až 30 centimetrů. Místy hrozí tvorba sněhových jazyků a závějí,“ varují experti.

Česko sevřou mrazivé teploty

Trvalé a vydatné sněžení doprovodí zatažená obloha a teploty mezi −3 až 1 °C. Vát bude mírný severní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku zesílí na 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s. V noci na pondělí budou teploty skutečně mrazivé. Pohybovat se budou mezi −3 až −7 °C.

Obdobná situace bude v Česku panovat i začátkem týdne. Opět se v pondělí čeká sněžení, napadnout může kolem 10 centimetrů. „Na návětří hor s výjimkou Šumavy může spadnout 10 až 30 centimetrů. Budou se i nadále tvořit sněhové jazyky a místy i závěje,“ doplnili meteorologové. Denní teploty se budou pohybovat mezi −4 až 0 °C.

Tagy: