RADAR: V Česku udeří deště, hrozí i bouřky a na horách sněžení. Podívejte se, jak bude u vás

Počasí (4.3.2024 6:09)

Zatímco v pondělí nás čeká ještě teplý slunečný den, během úterý k nám od severu začne proudit chladnější vzduch doprovázený přeháňkami, objevit se mohou i bouřky.

Teploty v pondělí ráno se na většině území České republiky pohybovaly mezi –1 a 3 °C, výjimkou byl východ. „Tam fouká vítr a je velmi teplo, kolem 10 °C,“ uvedla meteoroložka v ranní relaci na CNN Prima NEWS Michaela Valachová.

ČTĚTE TAKÉ: Česko čekají mimořádně teplé dny. Modely odhalily, jak bude vypadat letošní jaro

Nad Českem bylo velmi málo oblačnosti a místy se tvořily mlhy. „Ty se budou ale během dopoledne rozpouštět, takže nás čeká poměrně slunečný den,“ poznamenala Valachová. Na obloze tak bude většinou zpočátku jasno a polojasno, postupně bude však oblačnosti přibývat a později večer se mohou v některých částech republiky objevit i srážky.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

„Slunečnému počasí budou odpovídat i teploty, většinou dosáhnou 12 až 16 °C, jenom tam, kde by se případně udržela mlha, bude kolem 9 °C,“ dodala meteoroložka.

Během úterý se počasí změní, místy udeří přeháňky. „Dokonce by mohla být i bouřka,“ nastínila Valachová. Počasí bude tak povětšinou oblačné s teplotami kolem 6 až 10 °C, na Moravě kolem 13 °C.

„Od severu k nám navíc začne pronikat chladnější vzduch, takže se zdá, že na severu už v polohách nad 1 000 metrů mohlo v úterý večer začít sněžit,“ naznačila meteoroložka s tím, že bychom se však neměli těšit na nějaké větší přívaly sněhu, v těch nejvyšších polohách napadnou maximálně dva centimetry.

Ve středu a ve čtvrtek odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají převážně oblačné počasí s ojedinělými přeháňkami a nejvyššími denními teplotami mezi 7 a 11 °C.

V průběhu čtvrtečního večera však dojde k ubývání oblačnosti a pátek už by měl být slunečný, avšak s mrazivým ránem, kdy teploty spadnou až k -4 °C. Během dne se pak ale oteplí na 10 °C.

Sluníčka si užijeme ještě v sobotu, kdy bude většinou polojasno s ojedinělými mlhami. V neděli však začne oblačnosti přibývat a častější bude také déšť.

Příroda se probouzí do nového roku a odstartovala pylovou sezónu. Začaly kvést olše a lísky. Mimo to přibývá klíšťat, proto například na Moravě, ve Slezsku a v Polabí meteorologové doporučují při návštěvě lesa použít repelent.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku se rozjela pylová sezóna. Které alergeny jsou nejaktivnější a jak se bránit?

Tagy: