VÝSTRAHA: Dorazí silné bouřky s lijáky, objevit se může i krupobití. Kde hrozí nejvíce?

Bouřka zasáhne Česko (ilustrační foto)

Hrozí bouřky s kroupami

V jihozápadní polovině Česka hrozí v úterý silné bouřky. V Čechách se začnou tvořit během odpoledne, na jihozápadě Českomoravské vrchoviny a Jihomoravského kraje se objeví během večera a noci na středu, varovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti X. Bouřlivé počasí bude doprovázeno přívalovými dešti a objevit se mohou i menší kroupy.

„V souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během odpoledních, večerních a nočních hodin vyskytnout v jihozápadní polovině území silné bouřky,“ napsali odborníci v příspěvku.

ČTĚTE TAKÉ: Zásah blesku v Drážďanech si vyžádal deset zraněných. Dva z nich museli záchranáři oživovat

Výstraha před silnými bouřkami platí pro pás od jižních regionů Ústeckého kraje, přes Karlovarský, Plzeňský a část Středočeského kraje po Jihočeský kraj od 15:00. Doprovodí je přívalové deště s úhrny i přes 30 milimetrů za hodinu. Padat mohou i menší kroupy. Pokud bude bouřlivé počasí zvláště ve večerních hodinách v oblasti cirkulovat, může napršet až 50 milimetrů srážek.

„Na jihozápadě Českomoravské vrchoviny a Jihomoravského kraje se objeví silné bouřky až během večera a noci,“ uvedli meteorologové s tím, že výstraha tam platí od 18:00. Bouřky mohou doprovodit silné nárazy větru o rychlosti až 65 km/h a přívalový déšť s úhrny okolo 30 milimetrů za hodinu. I nad touto částí našeho území hrozí výskyt menších krup. Během noci však bude bouřlivé počasí ztrácet na síle.

Meteorologové také upozorňují, že přívalový déšť může zatopit podchody, podjezdy či sklepy a rozvodnit malé toky. Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. „Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi,“ uvedli.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Supercela, pěticentimetrové kroupy a řeky místo ulic. Počasí v Česku se od úterý začne měnit

Tagy: