Covid v Česku opět nabírá na obrátkách. V nemocnicích je nejvíce nakažených od dubna

V Česku v pátek testy odhalily 2 886 nových případů koronaviru, v mezitýdenním srovnání zhruba o 600 více. Vedle toho hygienici za minulý den zaznamenali také téměř tisíc lidí s podezřením na opakovanou nákazu. Hospitalizovaných s potvrzenou nákazou je nejvíc od konce dubna. V pátek bylo v nemocnicích 820 nakažených, z toho ve vážném stavu 27.

Před týdnem vyžadovalo nemocniční péči 529 lidí, ve vážném stavu jich bylo 19. Zájem o očkování proti covidu roste, v pátek zdravotníci podali přes 10 000 dávek, což je nejvíc od 25. února. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel stouplo k dnešku na 143 před týdnem byla incidence 100. Nejvyšší je stále v Praze s 228 případy za týden na 100 tisíc obyvatel a nejnižší v Libereckém kraji s 82 případy.

Epidemie koronaviru začala v Česku zrychlovat na začátku června. Za nárůstem počtu případů během letních měsíců jsou nakažlivější submutace BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron. Odborníci očekávají, že letní vlna by mohla koncem července kulminovat, pokles bude ale postupný a počty poté mohou dál zůstat vyšší.

Reálný počet nakažených, o kterých se neví, je podle odhadů několikanásobně vyšší. Ministerstvo zdravotnictví a odborníci doporučují používání ochrany nosu a úst v hromadné dopravě, nemocnicích a domovech pro seniory. Plošná opatření úřad nechystá.

Plošná opatření se neplánují

Ministerstvo zdravotnictví neplánuje ani zavádět plošné preventivní testování na koronavirus hrazené ze zdravotního pojištění. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se nyní při šíření nových koronavirových variant zkracuje doba, během níž se mohou například dva lidé nakazit, i pod minutu.

Plošné testování tak podle něj ztrácí smysl. Pro bezplatný test je od května potřeba žádanka od lékaře či hygienické stanice. V pátek laboratoře provedly zhruba 6 000 PCR testů a 4 000 antigenních testů.

V posledních dvou týdnech roste zájem o očkování proti covidu. Od pondělí se lidé mohou nechat očkovat i druhou posilující dávkou. Za pátek zdravotníci podali 10 423 dávek očkování, v mezitýdenním srovnání zhruba trojnásobek. Většina lidí přišla právě pro druhou posilující dávku, celkem už ji má přes 20 tisíc lidí. Plně naočkováno bylo proti covidu zhruba 6,88 milionu lidí a asi 4,26 milionu lidí dostalo první posilující dávku vakcíny.

Od začátku epidemie v březnu 2020 potvrdily laboratoře téměř 3,97 milionu případů covidu, k tomu ministerstvo eviduje zhruba 279 000 podezření na opakovanou nákazu. S covidem dosud v Česku zemřelo 40 383 lidí.

Tagy: