PŘEHLEDNĚ: Mám pozitivní test na koronavirus nebo příznaky nemoci. Co mám dělat?

Covid

Koronavirus v Česku (25.7.2022)

Čísla nově nakažených koronavirem v Česku opět strmě rostou, v zemi už ale neplatí žádná protiepidemická opatření, kterých by se mohli lidé držet. I proto se mnozí ztrácí v tom, jak pravidla izolací a karantén vlastně fungují. Jaké postupy a doporučení za současné situace platí, když má člověk například pozitivní covidový test?

V posledním týdnu přibývá v Česku skoro 3 000 nakažených denně. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se nová varianta koronaviru šíří rychleji, ale lidé kvůli ní nejsou tolik hospitalizovaní ani neumírají. Vláda proto zatím žádná razantní opatření nechystá, pouze doporučuje nosit roušky, a to například ve zdravotnických zařízeních nebo v MHD.

Ministerstvo zdravotnictví navíc v pondělí spustilo čtvrtou dávku očkování. Podívejte se, jaká pravidla v současné době platí v karanténách a izolacích.

Jaké jsou nejčastější příznaky covidu?

  • Teplota 37,3 °C a více
  • Kašel
  • Obtíže s dýcháním
  • Bolesti v krku, hlavy, zad, svalů nebo kloubů
  • Ztráta čichu nebo chuti
  • Únava
  • Průjem
  • Nevolnost
  • Rýma
  • U dětí se mohou vyskytnout tzv. „covidové prsty“

Mám příznaky koronaviru, co mám dělat?

Pokud máte příznaky koronaviru, zavolejte svému praktickému lékaři. Ten vám vypíše žádanku na PCR test nebo sám provede antigenní test. Zároveň zůstaňte doma a zkuste se vyhnout jakémukoliv kontaktu s ostatními lidmi do té doby, než vám přijde výsledek testu.

Musím za testy platit?

Lidé mají PCR test zdarma, pokud jim na něj vypíše žádanku lékař. Pokud jim lékař udělá antigenní test, také za něj neplatí. Musí mít ale příznaky.

Když se člověk sám rozhodne podstoupit výtěr v testovacím centru, musí za něj zaplatit. Od května už totiž Češi nemají nárok na jeden PCR test zdarma.

Kolik testy stojí?

V každém testovacím místě může být cena odlišná. Ministerstvo ale nastavilo maximální ceny testů. U PCR testu je to podle resortu 853 korun bez DPH, u antigenního testu 201 korun.

Jak se sám/sama přihlásím na test?

Nejdřív si vyberte odběrové místo. Jejich seznam naleznete na stránkách ÚZIS ČR, lidé v Praze potom na covid.praha.eu. Pak už postupujte podle instrukcí zobrazených na daném webu.

Musím na test jen v okrese svého bydliště?

Ne, na test si můžete dojít na jakékoliv testovací místo po celé České republice.

Můj test je pozitivní. Co teď?

Pokud máte pozitivní výsledek antigenního nebo PCR testu, automaticky zůstáváte sedm dní v izolaci. O zdravotním stavu byste měli informovat svého lékaře. Kromě toho o svém pozitivním testu informujte také lidi, se kterými jste byli v kontaktu dva dny před projevením příznaků nebo před testováním.

Co když mám pozitivní samotest?

Kontaktujte svého lékaře a domluvte se na dalších krocích. Ministerstvo doporučuje, abyste si nechali výsledek ještě potvrdit profesionálně provedeným testem. Na ten by vám měl vypsat žádanku lékař – a měl by tak být zdarma.

Jaká platí pravidla pro izolaci?

Pokud má člověk pozitivní antigenní nebo PCR test, automaticky jde do izolace. Ta trvá sedm dní. Její začátek se počítá od následujícího dne po odběru testu, který byl pozitivní.

Izolace vám končí, pokud jste v ní byli minimálně sedm dní a poslední dva dny nemáte příznaky. Pokud je stále máte, izolace skončí dva dny poté, co nemoc odezní.

Pokud mi příznaky odezní dříve, mohu izolaci ukončit?

Izolace trvá minimálně sedm dní, nelze ji tedy ukončit dříve. A to ani po absolvování PCR testu, který by byl negativní.

Kdo má výjimku z izolace?

Pokud člověk v uplynulých 30 dnech prodělal koronavirus, měl ho potvrzený PCR testem a byl minimálně sedm dnů v izolaci, nemusí do ní znovu. Pokud je to ale více než 30 dnů, musí izolaci znovu absolvovat.

Jak je to s karanténami?

Do karantény po rizikovém kontaktu v současné době nemusí očkovaní ani neočkovaní.

Kdo je považován za rizikový kontakt?

Rizikovým kontaktem může být například pozitivně testovaný člověk ze stejné domácnosti, člověk, se kterým jste měli intenzivní kontakt, jako je například polibek, obejmutí či podání ruky nebo někdo, s kým jste byli blíž než 1,5 metru déle než pět minut bez respirátoru. Popřípadě jste se s dotyčným několikrát setkali blíže než na 1,5 metru.

Mezi rizikové kontakty ale patří i pozitivně testovaní lidé z jedné místnosti, se kterými jste byli bez respirátoru déle než pět minut, případně osoby, které od vás sedí až dvě řady daleko v autobusu, vlaku nebo letadle.

Co mám dělat, když jsem se potkal s pozitivně testovaným?

Podle ministerstva zdravotnictví byste měli sledovat svůj zdravotní stav, a pokud se u vás projeví příznaky covidu, kontaktujte svého lékaře. Také na pár dní omezte kontakt zejména s rizikovými osobami a seniory.

„Pokud je pozitivně testován někdo, s kým sdílíte společnou domácnost, udělejte maximum pro to, abyste se případně nenakazili. Je velmi časté, že infikovaný nakazí i další členy domácnosti, přestože jsou očkovaní. V domácnosti totiž bývá velmi intenzivní kontakt nakažených a zdravých osob. Vylučovaného viru je proto tak velké množství, že překoná imunitu po prodělání onemocnění nebo očkování,“ varuje ministerstvo zdravotnictví.

Setkal jsem se s člověkem, který byl v kontaktu s pozitivním. Týkají se mě nějaká pravidla?

Ani v tomto případě do karantény nemusíte. Ministerstvo však doporučuje, abyste hlídali svůj zdravotní stav. Pokud se zhorší, kontaktujte svého lékaře.

S jak dlouhou dobou imunity se po vyléčení z covidu v současné době počítá?

Odborníci zatím přesně neví, jak dlouho je člověk po prodělání covidu proti nemoci imunní. Shodují se ale, že je to minimálně 180 dní.

Tagy:
karanténa ODS Petr Fiala Česko Praha koronavirus COVID-19 přehledně Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR PCR Test