Pomohla i pandemie. Zdravotnické školy hlásí rekordní zájem uchazečů

Zdravotní sestra (Ilustrační foto)

Nedostatek zdravotních sester

Zdravotnické školy v Královéhradeckém kraji se těší mimořádnému zájmu uchazečů. V Trutnově naposledy zaznamenali dokonce rekord, kdy se na obor všeobecná zdravotní sestra hlásilo téměř dvě stě lidí. Vznikne tak třída navíc.

V pondělí natáčel štáb CNN Prima NEWS ve škole, kde kvůli zájmu uchazečů od září otevřou další třídu. Z trutnovské zdravotní školy vychází dvě třídy zdravotních sester každý rok, i to je však málo. „Konkrétně nemocnice v Náchodě, Trutnově a Rychnově nad Kněžnou hledají přibližně třicet zdravotních sester,“ sdělila CNN Prima NEWS nemocniční mluvčí Lucie Chytilová.

„V současné době máme v každém ročníku šedesát praktických sester a zhruba třicet studentů ve vyšší odborné škole zdravotnické na diplomovanou zdravotnickou sestru,“ říká ředitel zmíněné zdravotní školy Roman Hásek.

Například v loňském roce zaznamenali na trutnovské zdravotnické škole o obor zdravotní sestra rekordní zájem, hlásilo se sem 160 uchazečů. „Od příštího roku plánujeme vzhledem k vysokému zájmu o obor otevřít další třídu. Budeme přijímat pětasedmdesát uchazečů,“ dodává Hásek.

Zájem roste i díky covidu

Co mladé lidi motivuje ke studiu sesterského oboru? Paradoxně k tomu prý pomohla i covidová doba. „Prestiž toho povolání, jistota a myslím si, že zlepšující se platové podmínky. I to, že třeba maturita z matematiky není povinná. Všechny parametry hrají do karet tomu, že zájem o obor trvá,“ doplňuje ředitel školy.

Snaží se ale i nemocnice – už před nástupem do školy chtějí sestry získat. Motivací pro někoho mohou být i příspěvky z nadačních fondů. „Například v trutnovské nemocnici je to 60–⁠70 tisíc korun pro studentky trutnovské zdravotní školy, které se zaváží k práci v tamní nemocnici,“ řekla redakci Chytilová.

„Určitě je to dobrý, co si budeme povídat,“ říká v anketě jeden z dotázaných. „Je to velice těžká práce a málo ohodnocená, ty holky si toho zaslouží daleko víc,“ říká naopak další z oslovených.

Tagy: