Plánované operace nabírají skluz. Na výměnu kloubní endoprotézy si počkáte i rok

Čekání na operace

Covid výrazně ovlivnil plánované operace v celém Česku. Pacienti se musí obrnit trpělivostí a na zákroky dlouho čekat. Některé nemocnice na západě Čech mají operační plány plné téměř až do konce roku. A to je teprve začátek února.

Ne měsíce, ale dokonce roky. Plánovaná operativa nabrala kvůli covidu, kdy se prováděly jen akutní operace, skluz.

„Dělali jsme dřív za den 16 až 20 plánovaných výkonů, teď jsme tak na těch šesti. Na sledované operace, což jsou endoprotézy, máme čekací dobu do dvou let,“ říká přednosta Kliniky ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice v Plzni Tomáš Pavelka.

Nejdéle se čeká na kloubní endoprotézy

Dřív se na podobné zákroky čekalo ve Fakultní nemoci v Plzni osm měsíců. U artroskopických operací to bylo jen několik týdnů. „Skluz jsme nemohli vyrovnat, protože stále je to omezení a samozřejmě bude záviset, kdy budeme moct začít pracovat a jak dlouho, jestli zase nepřijde další omezení,“ pokračuje Pavelka.

Podobná situace je i v dalších nemocnicích. „Nejdelší čekací lhůty jsou na kloubní endoprotézy – tam se to pohybuje okolo půl až tři čtvrtě roku,“ říká mluvčí Mulačovy nemocnice Eva Milerová.

V Mulačově nemocnici v Plzni se plánovaná operativa zastavila na tři čtvrtě roku po dobu celého trvání pandemie. „Plán operací máme plný až téměř do konce roku 2022. Odložených čekatelů na naše ortopedické operace jsou desítky,“ říká mluvčí Eva Milerová.

To byl i případ Karla Rychtáře. Výměny pravého kyčelního kloubu se po dlouhém čekání dočkal až teď. „Čekal jsem rok a půl,“ popsal pacient. Situaci na sálech komplikuje také personální podstav. Zdravotníci jsou v pracovní neschopnosti, v karanténě, anebo se starají o členy rodiny.

Tagy: