Děti v uniformách a kostýmech tanků či letadel. Pochod vítězství byl i v ruských školkách

 Děti sledují střídání čestné stráže u věčného ohně u Hrobu neznámého vojína. (9. květen 2022)

Oslavy Dne vítězství neprobíhaly jen v Moskvě

Oslavy Dne Vítězství, jak Rusové konec druhé světové války nazývají, neprobíhaly jen v Moskvě. Oslavné pochody se sice tentokrát nekonaly na území samozvaných republik Doněcka a Luhanska, zato ale průvody prošly například Chersonem nebo Melitopolem v Záporožské oblasti. Pietní akt k uctění památky sovětských vojáků v Polsku pak skončil napadením ruského velvyslance.

Vrazi a nacisti. Těmito výkřiky přivítali demonstranti ve Varšavě ruského velvyslance, který chtěl – tak jako každý rok – položit věnce k památníku vojáků padlých ve druhé světové válce. Letos ale pietní akt nedokončil. Demonstranti velvyslance i jeho doprovod polili rudou barvou a věnec roztrhali. Sergej Andrejev nakonec musel z místa za pomoci ochranky prchnout.

Věnce naopak v klidu položili jak ruský, tak ukrajinský velvyslanec v Berlíně. „Doufáme, že tento den přispěje k tomu, že si německá společnost i politici uvědomí, že to, co se stalo před 77 lety, se může opakovat znova. A že Německo uzná svou historickou zodpovědnost za ukrajinský lid a udělá vše pro to, aby Rusko co nejdříve tuto strašnou válku ukončilo,“ řekl ukrajinský velvyslanec v Německu Andrej Melnyk.

Rusové přiznali, že letos nebudou schopni pořádat pochody vítězství v Doněcku a Luhansku, jako tomu bylo v minulých letech. Oslavné průvody naopak prošly dobitým Chersonem a také Melitopolem v Záporožské oblasti, kde se konaly poprvé po dlouhých letech.

Za vítězství pochodovaly i děti

Památku druhoválečných veteránů si připomněli i Rusové v Mariupolu. „Předtím nám to tady nedovolili. Ale slavili jsme tento svátek soukromě v rodinách. Pak to radnice povolila, ale dívali se na nás skrz prsty. Ale už jsme to ukázali v roce 2014, že my chceme být spolu s Ruskem,“ řekla obyvatelka Mariupolu Olga.

Pozdrav ke státnímu svátku poslali i ruští kosmonauti z vesmírné stanice ISS. „Naše země zaplatila za vítězství nejvyšší cenu v historii lidstva. Proto vzpomeňme a uctěme životy těch, kdo padli na bitevních polích, abychom my dnes mohli žít, pracovat, učit se, milovat a také létat do vesmíru,“ vzkázal velitel posádky ISS Oleg Artěmjev.

Den vítězství se slaví pravidelně i v ruských školkách. Učitelky v jedné z nich uspořádaly vojenský průvod, kde děti nejenže pochodovaly v maličkých vojenských uniformách, ale některé z nich se převlékly i za tanky nebo letadla.

Zazněly i protiválečné hlasy. Na stránkách některých ruských serverů se krátce objevila kritika nesmyslné války i Putina jako paranoidního diktátora. Husarský kousek se pak podařil hackerům, kteří napadli stránky s programem ruské státní televize. Tam se místo názvů pořadů opakovala všude věta: „Na vašich rukou je krev tisíců Ukrajinců a stovek jejich zavražděných dětí. Televize lžou. Ne válce!“

Tagy: