Úspěch ODS v europarlamentu. Vrecionová se stala předsedkyní vlivného zemědělského výboru

Znovuzvolená europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) se obula do Andreje Babiše.

Vrecionová předsedkyní výboru v Evropském parlamentu

Předsedkyní vlivného výboru pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI) v Evropském parlamentu byla v úterý zvolena Veronika Vrecionová (ODS) z frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR). A místopředsedou výboru pro hospodářství a měnu (ECON) v Evropském parlamentu byl v úterý zvolen europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

Každý výbor si volí své vedení – předsedu a až čtyři místopředsedy – na funkční období dvou a půl let, tedy na polovinu volebního období EP. Hlasování o vedení všech výborů probíhá v Bruselu v úterý dopoledne. Vrecionová po svém zvolení poděkovala přítomným, uvedla, že se těší na spolupráci s nimi a ihned začala pokračující schůzi řídit.

ČTĚTE TAKÉ: Patrioti v koutě EU? Dětinské, řekla Jermanová. Vytěsnili jste se sami, odvětil Zdechovský

Podle Vrecionové je její pozice velmi důležitá nejen pro ODS a pro frakci ECR, ale i pro Česko zejména kvůli tomu, že EU čeká vyjednávání o nové podobě společné zemědělské politiky. „Je třeba si uvědomit, že třetina evropského rozpočtu míří právě do zemědělství, což je ohromný balík peněz, a proto je velmi důležité, jak nastavíme další podmínky pro české i evropské farmáře,“ řekla Vrecionová českým novinářům v Bruselu krátce po svém zvolení.

Nedávné protesty zemědělců podle ní ukázaly, že „farmáři mají problém poprat se se všemi novými povinnostmi, které na ně byly v důsledku Green Dealu (Zelené dohody pro Evropu) navaleny, je to v první řadě ohromný nárůst byrokracie“. Právě tomuto tématu je potřeba se věnovat, dodala.

„My od zemědělců jako společnost chceme, aby se chovali zodpovědně k vodě, půdě i krajině, nicméně je potřeba nastavit tyto věci spíše motivačně, ne různými zákazy a příkazy. Je rovněž potřeba s farmáři více komunikovat a podporovat malé a střední zemědělské farmy a rodinné farmy,“ doplnila Vrecionová s tím, že chce řešit i téma, kterému se dlouhodobě věnuje a kterým jsou životní podmínky hospodářských zvířat.

Místopředsedou výboru pro hospodářství a měnu (ECON) v Evropském parlamentu byl v úterý zvolen český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) z frakce Evropské lidové strany (EPP). Niedermayer zastával tuto pozici i v minulém volebním období.

„Být opět zvolen do vedení Hospodářského a měnového výboru (ECON) je pro mě závazkem i oceněním mé dosud odvedené práce,“ uvedl po svém zvolení Niedermayer. Mezi ní patří podle něj například zamezení praní špinavých peněz v unii, změna fiskálních pravidel důležitých pro odpovědnější hospodaření zemí nebo úprava pravidel pro řešení bankovních krizí.

Niedermayer dále zmínil nutnost větší konkurenceschopnosti ekonomiky EU. „Je klíčem k růstu životní úrovně a jako Evropa zde máme co dohánět. Jedním z úkolů dne, na který se chci sám zaměřit, bude například podpora lepšího využití potenciálu společného trhu,“ dodal.

Ke konci minulého volebního období mělo Česko pět místopředsedů výborů a podvýborů. Jan Zahradil (ODS, ECR) byl místopředsedou Výboru pro mezinárodní obchod (INTA), Luděk Niedermayer (TOP 09, EPP) místopředsedou Hospodářského a měnového výboru (ECON), Michaela Šojdrová (KDU-ČSL, EPP) byla místopředsedkyní ve Výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT), Radka Maxová (nezávislá, zvolená za ANO) byla místopředsedkyní ve Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví (FEMM) a Martin Hlaváček (ANO, tehdy Obnova Evropy) byl mužem číslo dva v podvýboru pro daňové záležitosti (FISC).

Důležitá funkce koordinátorů

Čeští europoslanci ale zastávají i důležité funkce takzvaných koordinátorů, což jsou zástupci celé frakce v daném výboru. Například Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je koordinátorem EPP ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT). Alexandr Vondra (ODS) je zase koordinátorem své frakce ECR ve výboru pro životní prostředí a veřejné zdraví (ENVI). I zástupci českého hnutí ANO budou mít své koordinátory či vícekoordinátory za novou frakci Patrioti pro Evropu, sdělil europoslanec Ondřej Knotek. Vše se ale podle něj ještě potvrzuje. Klára Dostálová by se měla stát koordinátorkou ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO), Knotek by měl zastávat stejnou funkci ve výboru ENVI a Ondřej Kovařík ve výboru ECON či podvýboru pro daňové záležitosti FISC.

Podle některých expertů je koordinátor dokonce významnější funkce než předseda daného výboru. Být předsedou je pozice prestižní, šéf výboru rozhoduje o činnosti daného výboru i tom, co se kdy projedná či jak bude schůze probíhat. Koordinátor ovšem reprezentuje a prosazuje politiku a pozice své frakce v daném výboru a prosazuje je do všech zpráv či usnesení. Právě koordinátoři z jednotlivých frakcí v daném výboru řeší i rozdělování zpráv, tedy kdo bude zpravodajem daných právních předpisů v Evropském parlamentu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hra o eurokomisaře teprve začala, řekl Zdechovský. Jermanová zhodnotila Nerudovou i Síkelu

Tagy:
politika ODS Evropský parlament Brusel vláda politický proces funkční období Veronika Vrecionová Evropští konzervativci a reformisté zákonodárný orgán