Deprese, únava a potíže s pamětí. Následky covidu mohou trvat i několik let, varují experti

Pacienti s onemocněním COVID-19 už neplní nemocnice tak, jako v minulé sezóně. Řada případů má mírnější průběh, který se zas tolik neliší od chřipky. Na rozdíl od ní se ale po onemocnění covidem mohou lidé dlouhodobě potýkat s komplikacemi známými pod označením postcovidový syndrom. Týkat se mohou každého, kdo se nakazil covidem bez ohledu na průběh nemoci, a trvat i několik let. Co vše může být následkem prodělaného onemocnění?

Postcovidový syndrom či také longcovid se může projevovat v podobě úzkostí, depresí nebo nespavosti, u jiných se jedná o bolest hlavy nebo potíže se soustředěním a pamětí, vyplývá z nových průzkumů. Výjimkou není ani dušnost, bolesti na hrudi nebo nevolnost, průjem a zvracení.

ČTĚTE TAKÉ: Pirola potichu obchází Evropou. Jak mutaci covidu poznat a jaké jsou nové příznaky?

Některé zdravotní komplikace se mohou zdát lehké, například vypadávání vlasů nebo kožní vyrážka. Jiné, jako cukrovka, zhoršení kontroly astmatu nebo akutní poškození ledvin, představují závažný zdravotní problém. Všechny obtíže mohou snižovat kvalitu života a omezovat společenský i pracovní život týdny, měsíce, ale i několik let.

Následky trápí až 20 procent nemocných

O dlouhodobých následcích lze hovořit v případě, kdy trvají déle než čtyři týdny. Podle odhadů se týkají 10 až 20 procent nemocných, uvádí WHO. I když se mohou objevit u každého, riziko stoupá spolu s věkem nad 40 let, závažným průběhem nemoci, kouřením, obezitou i chronickými chorobami včetně cukrovky, astmatu, depresí nebo ischemické choroby srdeční. Častěji se také objevují u žen.

Svátky v respirátorech? Situace není klidná, plošná opatření ale nehrozí, říká Prymula:

„Stejně jako u jiných virových onemocnění, i u covidu platí, že imunita získaná očkováním postupně slábne. Proto je nutné pravidelné přeočkování, které ochranu před závažným průběhem opět obnoví. Doporučený termín, kdy podstoupit přeočkování proti covidu, závisí na době od posledního přeočkování,“ uvedla Lenka Petroušová, primářka Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava.

Od letošního září je zdarma k dispozici vakcína, která svým složením odpovídá poslednímu doporučení pro podzim a zimu 2023/2024. Vakcinace jednou dávkou je jak pro dosud neočkované, tak pro již dříve očkované. Dosud ji využilo necelých 300 tisíc lidí. „Výskyt covidu rozhodně není u konce. Pořád se objevuje častěji než chřipka a stále na něj umírá daleko více lidí než na chřipku. Přesto se lidé nechávají očkovat téměř dvakrát více proti chřipce než proti covidu. Jednoznačně proto doporučujeme stále obě očkování,“ zdůraznil Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti.

Poznat obtíže spojené s koronavirem není jednoduché. Neexistuje žádný test, který by určil, zda zdravotní komplikace souvisí s dříve prodělaným onemocněním COVID-19. Diagnóza je tak založena na zdravotním vyšetření a anamnéze, která mimo jiné zahrnuje prokázání onemocnění COVID-19 na základě pozitivního testu, příznaků nebo vystavení nákaze.

Pandemie skončila, nemoc však nezmizela

U lidí trpících dlouhodobými následky se vyskytují různé příznaky a jejich kombinace. Obtíže přitom mohou přetrvávat i v případě, kdy lidé mají výsledky běžných krevních testů a dalších vyšetření v pořádku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Znepokojivé výsledky analýzy. Covid může lidské tělo ohrožovat i se zpožděním. Co způsobuje?

„Je důležité si uvědomit, že počty úmrtí a hospitalizací v souvislosti s covidem jsou stále několikanásobně vyšší, než je tomu u chřipky. Zatímco u chřipky jsou lidé připraveni každoročně obnovit ochranu očkováním, v případě covidu se často mylně domnívají, že když pandemie skončila, riziko onemocnění je už bezvýznamné. Přitom, i kdyby onemocnění covidem nemělo mít za následek úmrtí nebo plnilo nemocnice, po jeho prodělání se mohou objevit dlouhodobé obtíže. Řada z nich přitom může trvat několik měsíců až let,“ dodal Chlíbek.

Tagy: