Podcast OFF RECORD: Azov je rodina. Všichni tam nehajlovali, říká Slovák z frontové linie

V podcastu OFF RECORD se v utajení objevili dva slovenští vojáci bojující za Ukrajinu.

OFF RECORD: Ze Slovenska do AZOV-u

Někdo to dělat musí. Bojujeme za kamarády. Nejen těmito syrovými slovy popsali v další epizodě podcastu OFF RECORD Matyáše Zrna realitu ukrajinské války dva slovenští vojáci, kteří válčí za Kyjev. V rozhovoru, který se natáčel na Ukrajině, vyjádřili také svůj názor na velkou popularitu Ruska v jejich rodné zemi.

Vesker a Slovak, to jsou přezdívky dvou slovenských vojáků, kteří bojují na Ukrajině. Zájmy země bránili v minulých letech i v rámci bojů se separatisty na Donbasu. V podcastu OFF RECORD mimo jiné mluvili o tom, jak vnímali začátek války.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podcast OFF RECORD: Válku Ruska se státy NATO nelze vyloučit, říká polský historik Adamski

„Tři, čtyři měsíce před válkou jsme si všichni dělali legraci, že nic nebude. Dva týdny před válkou jsem tušil, že válka přijde. Ale myslel jsem si, že bude jen na Donbasu. Byl jsem zaražený, když jsem četl zprávy o tom, že jdou Rusové na Kyjev,“ prohlásil Vesker.

Slováci se na Ukrajině přidali k praporu Azov. V rozhovoru se svěřili s tím, jak vnímají kontroverzi spojenou s tímto vojenským oddílem.

„Azov je nejvíce bojeschopná jednotka. Když jsme přišli, všechny informace jsme měli z internetu. Azov je druhá rodina. Psalo se, že odřezávají hlavy. Ale pak vidíš, že jsou to normální lidé. My jsme všichni dospělí a chápeme, že všude najdeš dobré i zlé lidi. Nedá se říct, že v Azovu všichni hajlovali. Možná jich tam pár takových bylo. Teď jsou to vojáci. Tečka. S neonacismem nemá Azov nic společného,“ míní Vesker.

Proč Slováci fandí Rusům?

V podcastu OFF RECORD vojáci hovořili také o své práci za linií nepřítele. I když je podle nich člověk dobře vycvičený, vždycky záleží i na štěstí. „Člověk může například šlápnout na minu. Prvních pět minut boje, to je adrenalin, pak si zvykneš a je to v pohodě. Je to nebezpečné, v zákopu jsou lidé, co drží zbraň. Někdo to dělat musí. Jediné východisko, jak to skončit, je zabít víc Rusů,“ pronesl slovenský voják.

Podívejte se na speciální vysílání o českých bojovnících na Ukrajině:

Vesker vnímá, že i když on sám bojuje za Ukrajinu, na jeho rodném Slovensku je mnoho příznivců Ruska. „Politická situace v Evropě vytváří jen dvě možnosti, buď Evropskou unii, nebo konzervativní Rusko. Náš národ je více konzervativní, proto vídí alternativu v Rusku. Mají o něm ale mylnou představu, nebyli tam a nevědí, jak to tam vypadá,“ uzavřel voják.

Kompletní epizodu podcastu OFF RECORD se slovenskými dobrovolníky na Ukrajině si můžete pustit v úvodním videu nebo poslechnout zde:

Tagy: