Izrael zveřejnil důkazní video: Za útokem na nemocnici stojí teroristé. Hamás vědomě lže, tvrdí

Palestinci poblíž nemocnice Al-Shifa truchlí za oběti.

Lukáš Visingr o útoku na nemocnici v Gaze

Hnutí Hamás s jistotou vědělo, že nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy v úterý večer poškodila vadná palestinská raketa vystřelená na Izrael, rozhodlo se však zahájit „globální mediální kampaň“, aby tuto skutečnost zakrylo, uvedl ve středu ráno mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Armáda zveřejnila záběry z dronu, ze kterých lze podle ní vyvodit, že Izrael za úterním výbuchem v nemocnici nestojí.

Izraelské zpravodajské služby také podle Hagariho disponují odposlechem, na kterém se dva zástupci hnutí Hamás baví o vadné raketě Islámského džihádu, jež nemocnici zasáhla. Při úterním výbuchu podle zdravotnických úřadů v oblasti, kterou Hamás ovládá, zahynulo kolem 500 Palestinců.

I tuto bilanci však Izrael zpochybňuje; Hamás podle Hagariho počet mrtvých vědomě nadsazuje, píše agentura Reuters. „S jistotou nevíme, kdo raketu vypálil, ale izraelské tvrzení mi připadá velmi věrohodné, a dokonce bych věřil tomu, že k zásahu došlo záměrně: nemuselo se jednat o selhání rakety. Víme, že palestinští teroristé jsou naprosto bezohlední vůči vlastním, dokonce jim tyto velké počty obětí vyhovují – mohou to využít v propagandě, sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr.

Pokud by na druhou stranu došlo k selhání rakety, tak by nebyl překvapen. „Zbraně, které se v Pásmu Gazy vyrábějí, jsou často dost improvizované – nevykazují nejlepší spolehlivost. Nemyslím, že by Izraelci něco takového cíleně udělali, absolutně se to ale vyloučit nedá. S odsuzováním, kohokoliv, bych byl velmi opatrný. A to do chvíle, dokud se celá věc řádně nevyšetří,“ doplnil Visingr.

ČTĚTE DÁL: Útok na nemocnici v Gaze. Palestinci a Izraelci se vzájemně obviňují ze zabití stovek lidí

„Podle našich zpravodajců Hamás zhodnotil zprávy o explozi, pochopil s naprostou jistotou, že šlo o selhání rakety Islámského džihádu, a rozhodl se zahájit globální mediální kampaň, aby zastřel, co se doopravdy stalo. Zašli i tak daleko, že nadsadili počet mrtvých,“ řekl ve střeu Hagari novinářům podle listu The Times of Israel (ToI).

Zveřejněné záběry z dronu izraelská armáda doprovází vysvětlením, že její vzdušné údery po sobě zanechávají kráter, který u nemocnice Al-Ahlí chybí. Požár na přilehlém parkovišti a úlomky munice na okolních, převážně neporušených budovách podle Izraelců podporují závěr, že explozi způsobila vadná raketa, kterou se pokusil odpálit palestinský Islámský džihád z prostoru hřbitova za nemocnicí.

Armádní mluvčí podle Reuters uvedl, že za posledních 11 dní bylo z Gazy odpáleno asi 450 raket, které selhaly a dopadly na jiné místo v enklávě, aniž by se dostaly přes hranici s Izraelem.

Tagy:
zranění nemocnice útok Izrael dron oběti Pásmo Gazy Hamás vojenský analytik Gaza Lukáš Visingr Daniel Hagari