Útok na nemocnici v Gaze. Palestinci a Izraelci se vzájemně obviňují ze zabití stovek lidí

Úřady v Gaze uvádějí, že při náletu na tamní nemocnici zahynulo nejméně 500 lidí.

Izrael se připravuje na válku

Stovky lidí zemřely po útoku Izraelců na nemocnici v Gaze, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. Izraelská armáda naopak uvedla, že podle jejích zpravodajských informací v nemocnici v Gaze nastal výbuch, který způsobilo selhání rakety palestinského Islámského džihádu, píše zpravodajský web The Times of Israel.

Nejméně 500 lidí zahynulo při izraelském náletu na nemocnici Al-Ahlí ve městě Gaza, napsala agentura Reuters s odkazem na sdělení ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde vládne islamistické hnutí Hamás.

Představitel civilní obrany v Pásmu Gazy televizi Al-Džazíra uvedl, že na místě je určitě více než 300 mrtvých.

ČTĚTE TAKÉ: Vražedné řádění Hamásu očima teroristy. Izraelci ho zastřelili a zveřejnili mrazivé záběry

Vláda Hamásu nálet na nemocnici označila za válečný zločin. „V nemocnici byly stovky nemocných, zraněných a lidí, kteří byli přinuceni opustit své domovy,“ uvedla v prohlášení. Pokud by se prohlášení Palestinců potvrdilo, jednalo by se o nejsmrtelnější vzdušný útok Izraelců na Gazu od roku 2008, informovala agentura AP. „Mrtvých je teď přes 500, ale myslíme, že jich bude přes tisíc. Je to masakr,“ uvedl lékař Zijád Šahádá.

Zpravodajský web televize Al-Džazíra píše, že nemocnice ještě teď hoří. „Masakr v nemocnici Al-Ahlí nemá v naší historii obdoby. Zatímco v minulých válkách a dnech jsme byli svědky tragédií, to, co se odehrálo dnes v noci, se rovná genocidě,“ uvedl mluvčí palestinské civilní obrany Mahmúd Basal.

Do ulic na protest proti náletu podle Al-Džazíry vyšli Palestinci na okupovaném Západním břehu Jordánu mimo jiné ve městech Nábulus a Džanín. Palestinský prezident Mahmúd Abbás vyhlásil třídenní státní smutek. „Je to genocida. Vyzýváme mezinárodní společenství, aby okamžitě zasáhlo a zastavilo tento masakr. Mlčení už nelze akceptovat,“ uvedla v prohlášení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Řada palestinských frakcí také vyzvala k protestní generální stávce.

Netanjahu: Na vině jsou barbarští teroristé

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že za výbuch nemocnice v Gaze mohou „barbarští teroristé“, nikoliv izraelská armáda, napsal izraelský list Haarec.

V úterý palestinské úřady uvedly, že při izraelských náletech v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo na 3 000 lidí. Izrael začal Gazu bombardovat po krvavém útoku Hamásu na jižní Izrael, při kterém zahynulo asi 1 400 osob, zejména civilistů. Palestinské civilisty na severu Pásma Gazy Izrael vyzval k evakuaci na jih a tvrdí, že cílí na infrastrukturu Hamásu.

Al-Džazíra píše, že útok na nemocnici zvyšuje tlak na amerického prezidenta Joea Bidena před jeho středeční návštěvou Izraele. Podle televize Bílý dům v posledních dnech začal více zdůrazňovat potřebu řešit humanitární situaci v Pásmu Gazy.

Tagy: