Usekneme hlavu hada. Izraelský ministr důrazně varuje Írán a hrozí smetením z povrchu zemského

Nir Barkat

Izraelský plán pro Gazu

Pokud se Hizballáh připojí k Hamásu a vstoupí do války s Izraelem, usekneme hlavu íránského hada. V rozhovoru pro Daily Mail to řekl izraelský ministr ekonomiky a průmyslu Nir Barkat. Důrazně tak varoval íránské vůdce. Teherán, který je považován za úhlavního nepřítele Jeruzaléma, dlouhodobě podporuje Hizballáh. Toto libanonské hnutí se připojilo k úsilí palestinského Hamásu a židovský stát čím dál častěji ostřeluje. Napětí na území severního Izraele a jižního Libanonu roste každým dnem.

„Plánem Íránu je zaútočit na Izrael na všech frontách. Pokud zjistíme, že Teherán má toto v úmyslu, usekneme hlavu hada, kterou je právě Írán. Ajatolláhové v Íránu nebudou v noci dobře spát. Kdyby, nedejbože, otevřeli severní frontu, postaráme se o to, aby zaplatili vysokou cenu,“ řekl Nir Barkat otevřeně v rozhovoru pro Daily Mail.

Izraelský ministr se zmíněným ostrým prohlášením nepochybně snaží Teherán odradit od zásahů do již tak složité situace na Blízkém východě. Barkat zcela jasně naznačil, že pokud bude Írán nadále podporovat Hizballáh, Izrael bude usilovat o likvidaci tohoto libanonského hnutí a zároveň se zaměří i na samotný Írán.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Židy je třeba zabít, učí se děti v Gaze za peníze z EU. Jourová nic nekontroluje, říká expert

„Podívejte se, co se děje v Gaze. Pokud na nás zaútočíte, dostane se vám stejného zacházení. Vymažeme vás z povrchu Země. Libanon a Hizballáh zaplatí vysokou cenu – podobnou té, kterou zaplatí Hamás,“ varoval Barkat.

Členové teroristického hnutí Hizballáh jsou – stejně jako íránští vůdci – vyznavači šíitského islámu. Po bezprecedentním útoku Hamásu ze 7. října se Hizballáh připojil k úsilí radikálů zničit Stát Izrael. Ten ostřeluje z území jižního Libanonu. Izrael se tak musí vypořádávat s nepřáteli na více frontách.

Jeruzalém již varoval Libanon, že sílící útoky radikálů z Hizballáhu s sebou nesou riziko, že tuto blízkovýchodní zemi zatáhnou do krvavé války, informoval list The Times of Israel. „Hizballáh hraje velmi nebezpečnou hru, hrotí situaci. Každý den vidíme více a více útoků. Libanon může válkou jen ztratit,“ uvedlo izraelské vojsko.

Írán, který představuje pro Izrael již dlouhé roky jednu z největších existenčních hrozeb, posílá Hizballáhu vojenské dodávky přes Sýrii. Izrael proto v této válkou zmítané zemi často podniká letecké údery, aby íránské zbraně likvidoval. Agentura Reuters s odvoláním na syrská státní média v neděli ráno informovala, že izraelské ostřelování vyřadilo z provozu letiště v syrském Damašku a Halabu.

Tagy: