Židy je třeba zabít, učí se děti v Gaze za peníze z EU. Jourová nic nekontroluje, říká expert

Vůdce Hamásu Jahjá Sinvár drží dítě ve vojenské uniformě. (24. 5. 2021)

360° 20.10.2023

Evropská unie posílá peníze na školství pro palestinské děti, ale přitom není schopná kontrolovat, o čem se učí, tvrdí bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Učebnice vydávané na Západním břehu podle něj do dětí „pouští jed“ a učí je, že Židy je třeba zabít. Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) směřování evropské pomoci pro Palestinu nedokáže kontrolovat, dodal Mikulecký v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Jourová totiž ujišťovala, že evropská pomoc nekončí v rukách Hamásu.

Evropská unie má podle Mikuleckého problém s kontrolou směřování humanitární pomoci i s monitoringem každodenní reality v palestinských územích. „Nejsem optimista, ani co se týče Západního břehu. Nejsme si schopni ohlídat ani to, jak vypadají učebnice, které vydává palestinská samospráva. Ty do malých dětí pouštějí jed, že Židy je třeba zabít. Evropská unie to dlouhodobě ví a není schopna s tím nic dělat,“ vysvětlil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás propustil matku s dcerou. Američanky přijely do Izraele slavit, pak zažily 14 dní hrůzy

Evropská unie podle něj platí školy, kde se podle takových učebnic vyučuje. „Ve školách jsou také portréty takzvaných mučedníků. Tedy lidí, kteří zabili jakéhokoliv Žida, ať už vojáka, nebo civilistu,“ dodal. „Z evropských peněz se vyplácejí i odměny rodinám sebevražedných atentátníků, kteří působili na území EU. O tom mluvíme 15 let a nic s tím nejsme schopni udělat. My lijeme peníze do černé díry,“ zhodnotil.

Hamás používá lékárničky z humanitární pomoci

Evropští politici si navíc podle něj neuvědomují důsledky posílané pomoci. „Viděli jsme tady i naši eurokomisařku Jourovou, která tvrdí, že má nad tím kontrolu. Nemá kontrolu vůbec nad ničím. Viděli jsme vybavení teroristů, kteří pronikli do Izraele. Používají lékárničky z humanitární pomoci ve své výzbroji. Máme dost důkazů, že sušené mléko, které se dodává jako humanitární pomoc, se prodává v Gaze v obchodech. Příjem z toho jde Hamásu,“ popsal situaci Mikulecký.

Věra Jourová (ANO) v pondělí v ČT „naprosto vyloučila“, že by humanitární pomoc z EU mohla skončit v rukou Hamásu. „Jsou to peníze, které se nedostanou do rukou palestinské samosprávě. Jdou agenturám OSN a osvědčeným organizacím, které nám zaručují, že peníze dojdou tam, kde jsou potřeba. Nesmíme financovat terorismus ani nepřímou cestou,“ uvedla. Doplnila zároveň, že se před několika lety do palestinských území vydala protestovat proti nenávistným učebnicím financovaným Evropskou unií. Ty prý byly následně stahovány a zároveň probíhaly posílené kontroly.

Kobza: EU uvolní Hamásu ruce

Se spíše negativním pohledem na pomoc ze strany EU souzní i Jiří Kobza (SPD) ze zahraničního výboru Sněmovny. „Pomoc má jeden problém. Když pomůže obyvatelům, tak teroristům, kteří tam vládnou, uvolní ruce. Pak jim zbývá víc peněz na zbraně, armádu a práce, které tam provádějí. Je v podstatě jedno, jestli tam pošlete mouku nebo peníze. Efekt na válku je úplně stejný,“ doplnil v pořadu 360°.

Podle bývalého náměstka ministerstva obrany Daniela Koštovala jisté mechanismy kontroly příjemců pomoci existují, realita však stejně může být odlišná. „Velká část je zřejmě rozkradena nebo prodána a peníze zneužity. Navíc platí, že tím nahrazujeme úsilí Hamásu, který by měl vládnout a starat se o své vlastní lidi,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Alláhu akbar, znělo Paříží. Ve stejný den se Francie loučila s učitelem ubodaným ve jménu ISIS

Tagy: