Podpora Ukrajiny bude pokračovat, slíbil Starmer Zelenskému. Projednali stoletou dohodu

Předseda Labouristické strany Keir Starmer pronáší projev.

Británie bude dál podporovat Ukrajinu

Nově zvolený britský premiér Keir Starmer slíbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že Londýn bude nadále podporovat Ukrajinu, která se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi. Informovala o tom kancelář ministerského předsedy na svém webu. Zelenskyj na síti X napsal, že státníci spolu mimo jiné projednali přípravu stoleté dohody o partnerství mezi zeměmi.

Starmer se úřadu ujal v pátek poté, co jeho Labouristická strana zvítězila ve čtvrtečních parlamentních volbách. Zelenskyj byl jedním z prvních světových státníků, kteří novému premiérovi Británie pogratulovali. Později napsal, že s šéfem nové vlády hovořil v den jeho nástupu do úřadu a vyjádřil vděčnost za příslib pokračování podpory Londýna Kyjevu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nová britská vláda Keira Starmera má první členy. Státní kasu poprvé v historii povede žena

„Koordinovali jsme pozice před summitem NATO ve Washingtonu a dalšími mezinárodními událostmi. Diskutovali jsme také o způsobech posílení našeho partnerství, včetně přípravy bezprecedentní stoleté dohody o partnerství mezi Ukrajinou a Spojeným královstvím,“ napsal Zelenskyj s odkazem na jednání Severoatlantické aliance, které se bude konat příští týden.

Starmerova kancelář mimo jiné sdělila, že státníci spolu hovořili v pátek odpoledne a premiér ujistil prezidenta o neochvějném závazku Británie vůči Ukrajině. Změna vlády v Británii nebude mít žádný vliv na podporu Londýna Ukrajině a Británie bude nadále poskytovat zemi obrannou podporu, kterou potřebuje kvůli ruské agresi, stojí v prohlášení úřadu britského premiéra. Ten dodal, že doufá v brzké osobní setkání.

Zelenskyj už v pátek poděkoval také bývalému premiérovi Británie Rishimu Sunakovi, jehož Konzervativní strana ve volbách prohrála, za dosavadní podporu jeho země.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Konec kauzy zakladatele WikiLeaks. Assange u soudu přiznal vinu, vrátil se do Austrálie

Tagy:
Londýn Velká Británie NATO partnerství Ukrajina Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj vláda Spojeného království Keir Starmer Labouristická strana