360°, Zdeněk Pohlreich, Bohumír Dufek, Filip Smola - 13.5. v 21:21
Podle restauratéra Zdeňka Pohlreicha návštěva restaurace buduje jakýsi vztah mezi číšníkem a hostem. „A kontrolování testů na koronavirus mi nepřipadá jako dobrý začátek,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Pohlreich s tím, že si navíc nedokáže představit, jak se bude dodržování opatření kontrolovat. Podle předsedy Asociace samostatných odborů ČR Bohumíra Dufka se však lidé zkrátka přizpůsobí. „Když to funguje u kadeřnic, proč by to nefungovalo v restauracích,“ kontroval.
Podle Pohlreicha se na pondělní otevření restauračních zahrádek těší většina lidí. „Jsem přesvědčen, že přijde hodně lidí. Restaurace zkrátka chybí, lockdown byl příliš dlouhý. Jídlo dovezené domů vám zkušenost z restaurace nenahradí,“ míní restauratér.
Jednou z podmínek návštěvy předzahrádek budou negativní testy na koronavirus, kterými se zákazníci budou muset prokazovat. Předložit mohou také potvrzení o očkování či prodělání nemoci v přechozích týdnech. Podle Pohlreicha na to nemá číšník legální status. „Nemá právo na to, aby mohl kontrolovat něco tak privátního, jako je zdravotnická dokumentace. Navíc to není vůbec jeho práce,“ komentoval.
O tom, že hostinský nemá právo nahlížet hostům do jejich testů, mluví také někteří právnici. „Existují zde určité pochyby o tomto opatření, a tudíž si jím nejsem zcela jistý. Musí to být na zodpovědnosti lidí, kteří do restaurací budou chodit. Ale vyžadovat to nařízením jako vypínáním wifi a podobně považuji za zbytečnost,“ prohlásil Pohlreich.
Kolik podniků nepřežilo, se teprve ukáže
Nedovede si ani představit, jak by dodržování tohoto opatření bylo kontrolováno. „Neumím si představit, že dvakrát nebo třikrát za večer přijde do restaurace hlídka městské policie či někdo z hygienické stanice a řekne zákazníkům, ať předloží testy. A pak se bude hledat viník,“ řekl šéfkuchař s tím, že návštěva restaurace buduje jakýsi vztah mezi číšníkem a hostem. „A kontrolování testů mi nepřipadá jako dobrý začátek,“ doplnil.
S názorem Pohlreicha však nesouhlasí předseda Asociace samostatných odborů ČR Bohumír Dufek. Podle něj se lidé brzy přizpůsobí. „Když to funguje u kadeřnic, proč by to nefungovalo v restauracích,“ uvedl.
Dufek před několika měsíci prohlásil, že až 50 procent restaurací kvůli pandemii koronaviru nevydrží a zkrachuje. Lidem, kteří zkrachují, doporučoval, aby si hledali jiné uplatnění. Za těmito slovy si stojí dodnes. „Je mi to líto, ale turisté v Česku nejsou a gastro jako takové přijde minimálně o 50 procent podnikatelů,“ prohlásil.
Podle Pohlreicha Dufek uvádí příliš vysoké číslo. „Kolik podniků krizi nepřežilo, se ukáže v druhé polovině tohoto roku,“ dodal šéfkuchař.