Princ Harry už je v Británii. V účasti na dědečkově pohřbu ho nezastaví ani covid

Princ Harry dorazil na pohřeb dědečka (zdroj: CNN Prima NEWS)

Princ Harry, vnuk zesnulého prince Philipa, se v neděli vrátil do Velké Británie, informoval deník The Sun. Je to poprvé od doby, kdy se vzdal své pozice v královské rodině i poprvé od rozhovoru pro americkou CBS, který podle agentury Reuters uvrhl Windsory do největší krize za poslední roky.

Očitý svědek měl údajně sdělit listu The Sun, že princ letěl s aeroliniemi British Airways z Los Angeles a přistál na letišti v Heathrow v neděli ve 13 hodin a 15 minut. Podle současných pravidel musí vévoda ze Sussexu zůstat 10 dní po svém příletu v karanténě, může si ji však zkrátit na pět dní, pokud se prokáže negativním PCR testem.

Pohřbu by se však mohl zúčastnit i v případě, že by mu test vyšel pozitivně, neboť britské restrikce dovolují opustit karanténu z rodinných důvodů, jako je právě poslední rozloučení nebo starost o fyzické či psychické zdraví rodinného příslušníka.

Nyní se spekuluje o tom, kde vnuk britské královny izolaci přečká. Někteří se domnívají, že odjel do Kensingtonského paláce, kde by mohl přebývat v Nottingham Cottage. Právě tam Harry bydlel s Meghan Markleovou, než se vzali. Jeho oficiální rezidenci Frogmore Cottage zdědili princezna Eugenie a její choť Jack Brooksbank. Harry přijel bez své manželky Meghan, která je v pokročilém stádiu těhotenství a lékaři jí údajně doporučili, aby necestovala.

Rekonstruovali za 72 milionů, pak odešli

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu utratili v přepočtu více než 72 milionů korun od daňových poplatníků, aby rekonstruovali Frogmore Cottage na pozemcích hradu Windsor a vytvořili z budovy svůj domov. Přestavba zahrnovala mimo jiné pořízení ekologického bojleru, renovaci koupelen, výstavbu místnosti pro cvičení jógy a designové kuchyně.

Renovovaná budovy však byla od března 2020, kdy se manželé vzdali královských povinností, prázdná, připadla proto Harryho sestřenici princezně Eugenii. Loni v září vévoda ze Sussexu sdělil, že 72 milionů, které padly na rekonstrukci Frogmore Cottage, královské rodině splatil. Společně se svou manželkou si pak koupili v Kalifornii nový dům za více než 330 milionů korun.

Bude to poprvé, co se Harry setká se svou rodinou po interview s Oprah Winfreyovou pro televizi CBS. Někteří odborníci na královskou rodinu věří, že by během svého pobytu mohl urovnat pošramocené vztahy s rodinou. Harry údajně plánuje trávit čas se svou babičkou, královnou Alžbětou II.

Na smuteční ceremoniál se dostane pouze 30 lidí, mezi něž se nepočítají duchovní a příslušníci námořnictva, kteří ponesou rakev prince Philipa. Tímto počtem jsou kvůli koronaviru omezeny veškeré pohřby ve Spojené království a nařízení bude dodržovat i královská rodina. Seznam smutečních hostů zatím není znám, deník The Sun se však snažil odhadnout třicítku nejpravděpodobnějších hostů. Jednoznačně mezi ně patří i tito členové královské rodiny:

Děti:

  • Princ Charles a Camilla, vévodkyně z Cornwallu
  • Královská princezna Anna a sir Timothy Laurence
  • Princ Edward a Sophie, hraběnka z Wessexu
  • Princ Andrew

Vnoučata:

  • Peter Phillips
  • Zara Tindall a její manžel Mike
  • Princ William a Catherine, vévodkyně z Cambridge
  • Princ Harry
  • Princezna Beatrice a manžel Edoardo Mozzi
  • Princezna Eugenie a manžel Jack Brooksbank
  • Lady Louise Windsor
  • James, vikomt Severn

Že budou přítomny všechny děti královny Alžběty II. a prince Philipa a jejich vnoučata, potvrdila i samotná vdova po vévodovi z Edinburghu. Pohřbu se zúčastní i osobní tajemník prince Philipa. Zatím jsou známy dvě osoby, které účast na pohřbu odmítly, a to Meghan Markleová a ministerský předseda Boris Johnson, který sdělil, že si přeje, aby se na poslední rozloučení dostalo více členů rodiny. Za normálních okolností by bylo na vévodově pohřbu okolo osmi stovek hostů.

Tagy: