Narodil se na kuchyňském stole a s Alžbětou byl příbuzný. Život prince Philipa obrazem

Svéráz, optimista, princ řecký a dánský a také nejdéle sloužící choť v historii. Tak byl nazýván princ Philip, který se dožil úctyhodných 99 let. Stovku by oslavil 10. června. Britskou královnu Alžbětu II. miloval, stejně jako jejich čtyři děti, a bylo to vidět. Měl rád cestování, kulturu nebo létání.

Princ Philip přišel na svět 10. června 1921 na řeckém ostrově Korfu jako páté dítě německé šlechtičny Alice z Battenbergu, která ho údajně porodila na kuchyňském stole, a řeckého prince Andrease. Jeho babička z matčiny strany byla vnučkou britské královny Viktorie. Stejné pouto pojí k Viktorii také královnu Alžbětu II., a tak byli vzdálení příbuzní.

V Řecku však tehdy zavládly nepokoje a princ Andreas byl obviněn z velezrady, rodina tak musela uprchnout do exilu. V roce 1930 se jeho rodiče rozvedli. Malý Philip pak začal chodit do školy ve Skotsku, kam později poslal i svého syna Charlese. Na vysvědčení mu napsali, že je rozený vůdce se silnou vůlí a téměř bezmeznou ctižádostí.

Poté navštěvoval královskou námořní akademii v Dartmouthu, kde se poprvé setkal se svou budoucí manželkou, tehdy mladičkou Alžbětou. Bylo mu tehdy 13 let, v té době Alžbětě pouhých 8 let. O pět let později se viděli znovu na půdě univerzity pro královské námořnictvo, kde přeskočila jiskra. Po celou dobu druhé světové války pak spolu udržovali písemný kontakt, více se dočtete zde.

Princ Philip měl rád přírodu, měl smysl pro humor a byl tak trochu svéráz. I proto se do něj Alžběta zamilovala. Pár se dva roky po válce zasnoubil, svatba se konala v listopadu 1947 ve Westminsterském opatství. Princ Philip se kvůli své ženě vzdal řecké i dánské koruny a konvertoval k anglikánské církvi.

To pro mladý manželský pár znamenalo mnoho změn. Philip musel odejít od námořnictva, aby mohl svou ženu doprovázet při reprezentačních povinnostech doma i v zahraničí. Stal se patronem mnoha veřejně prospěšných organizací. Hlavně léta podporoval Světový fond na ochranu přírody (WWF). V roce 1996 navštívili Philip s Alžbětou i Českou republiku.

Philip se musel smířit s tím, že jeho děti ani Alžběta II. nikdy neponesou jeho příjmení, což zezačátku nesl špatně. S britskou královnou vychovali čtyři potomky (Charlese, Annu, Andrewa a Edwarda), kteří jim dali osm vnoučat. Když se prince jednou v tisku ptali na příčinu úspěchu jejich manželství, prohlásil: „Královna je obdařena neobvykle velkou dávkou tolerance.“

Philipovy vztahy s jeho dětmi byly složitější. Nejstarší syn princ Charles v autorizované biografii Jonathana Dimblebyho naznačil, že ho v dětství otec často zastrašoval a že se bál jeho přísných pravidel i kousavého výsměchu. Na přísnosti byl založen i Philipův program na podporu dobrodružného ducha a sportovních výkonů mladých, kteří se musejí osvědčit i ve službě společnosti (Duke of Edinburgh Award Scheme).

Princ Philip měl rád hudbu, maloval a sbíral umění. Pověstným se stal také díky osobitému humoru, který se občas dostával až na hranici hrubosti. V roce 2009 si připsal titul nejdéle sloužícího manželského partnera v historii britských panovníků. Rovněž byl nejstarším partnerem vládnoucího monarchy.

V roce 2017 se Philip stáhl z veřejného života a užíval si klidného stáří – ani tak si ale nenechal ujít svatbu svého vnuka Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou. V lednu 2019 měl vévoda z Edinburghu autonehodu, po které se vzdal řidičského průkazu.

Po celý život byl vitální, zdravotní problémy se u něj objevily až krátce před smrtí. Od poloviny letošního února pobýval asi měsíc v londýnské nemocnici, kde se léčil s infekcí a po neupřesněném zákroku na srdci.

Tagy: