Pohřebiště ruských tanků. Ukrajinští lovci pancířů ukázali záběry, jak drtí obrněnce

Zničený ruský tank na ukrajinském bojišti

Ukrajinci ničí jeden ruský pancíř za druhým

Desítky zničených tanků, obrněných transportérů i bojových vozidel. V Doněcké oblasti se pomalu rozrůstá pohřebiště ruské pancéřované techniky. Ničení nepřátelských pancířů má na svědomí zkušená 47. mechanizovaná brigáda, která v současnosti mimo jiné brání úsek poblíž města Pokrovsk. Ukrajinská armáda zveřejnila několik záběrů, které ukazují lovce ruských tanků v akci. Okolnosti videí v době války nelze nezávisle ověřit.

„Čtyři tanky, dvě bojová vozidla pěchoty, tři obrněné a dva obojživelné transportéry zničeny. To je výsledek protitankových střelců z 47. mechanizované brigády,“ pochlubilo se hrdě ukrajinské ministerstvo obrany nejnovějšími zářezy, které přinesli vojáci na doněckém bojišti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smrt byla blízko: Surová reportáž CNN z bojů o ukrajinské město. Při natáčení šlo štábu o život

Video ukazuje především pohled operátorů ukrajinského protitankového systému Stugna-P, kteří laserem navádí své ničivé střely na nepřátelské cíle. Momenty z černobílého rozhraní zbraně střídají barevné záběry z dronu, potvrzující zkázu ruské obrněné techniky. „Jediná cesta pro nepřítele na Ukrajině je cesta do pekel!“ poznamenalo na závěr ukrajinské ministerstvo obrany na platformě X.

Ve stejný den ukrajinské ministerstvo zveřejnilo další video od 47. mechanizované brigády. V něm sebevražedný dron úspěšně „odvíčkoval“ ruský tank T-80, ze kterého pak zbyla jedna velká ohnivá koule. „Antidronová klec“ na vozidle tentokrát nepomohla, ukrajinský operátor bezpilotní zbraně ji jednoduše obletěl.

Více než dva roky od začátku invaze již ale nejde o překvapivou podívanou. Téměř všechny ruské tanky ze sovětské éry totiž skladují munici v hrdle věže, stačí se tedy dobře trefit a dojde k mohutné explozi.

Linii drží 47. mechanizovaná brigáda také svou vlastní obrněnou technikou. Již dříve se například pochlubila západními bojovými vozidly pěchoty na frontě, jmenovitě s americkými M2 Bradley či švédskými CV90. O ty má zájem také česká armáda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusové mají novou zbraň. Na drony vytáhli speciální „želví tanky“. Lidé se jim ale smějí a popisují je jako pojízdné plechové rakve.

Tagy: