Rusové mají novou zbraň: Na drony vytáhli „želví tanky“. Spíš pojízdné rakve, smějí se lidé

Ruský želví tank

Rusové nasadili želví tanky, dlouho nevydržely

Válka tlačí obě strany k nevšedním vynálezům. Rusové tentokrát vsadili na výtvor, který by si leckdo spletl s mašinou z postapokalyptického Mad Maxe nebo Falloutu. Tzv. „želví tank“ má být odpovědí na sebevražedné drony, které likvidují ruskou obrněnou techniku. Fotografie i videa z fronty ukazují, že jsou vybavené i rušičkami, ani ty ovšem nejsou podle zveřejněných záběrů samospásné. Někteří internetoví uživatelé hranatou obrněnou novinku výsměšně překřtili na „pojízdné rakve“.

Drony vládnou ukrajinskému bojišti. Z ryze průzkumných přístrojů se staly zcela zásadní zbraně, které pomáhají obráncům, ale i okupantům ničit těžkou obrněnou techniku. Ve světle omezené dělostřelecké podpory jsou sebevražedné drony pro Ukrajince nejen efektivní, ale také relativně levnou cestou, jak ruské tanky vyřadit z provozu dříve, než nadělají na druhé straně barikády velkou paseku.

Putinova armáda proto musela přijít s vlastní odpovědí, jak se ubránit bezpilotním kamikaze strojům. Před měsícem se poprvé na bitevní frontě objevil poněkud nevšedně vypadající tank, obehnaný několika vrstvami kovových klecí a plechů. Na první pohled připomínal spíše kryté středověké beranidlo či nějaký obskurní stroj z postapokalyptických světů. Jak ale dodávají někteří pozorovatelé, u úsměvného vzezření to nekončí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Situace na Ukrajině není dobrá, ve hře je jednání o míru, řekla Černochová. Zmínila i chyby Západu

Tzv. „želví tank“ – což bývá v praxi klasický T-62, T-72 nebo T-80 s dodatečnými plechy – nejspíše udělal Ukrajincům pár vrásek na obličeji. Nejde jen o extra ochranu v podobě navrstvených plechů, které tlumí dopady jinak efektivní protitankové munice na sebevražedných dronech. Někteří analytici si všimli, že nový ruský výtvor disponuje také rušičkami a dalšími zařízeními pro elektronický boj. Útoky dronů by tak přinejmenším na papíře měly „želvy“ ustát o něco lépe než klasicky vybavené tanky.

Má to ale několik nevýhod. Kvůli dodatečným plechům a klecím bylo potřeba obětovat rychlost, mobilitu a kamufláž. Prakticky se dá říct, že bez možnosti hýbat věží se z nich stávají spíše samohybná děla z dob druhé světové války. Hranatý úkaz se navíc na bojišti zakamufluje opravdu jen stěží. Stejně tak se zdá, že extra vrstvy ochrany nakonec nemusí být tak efektivní, jak Rusové nejspíše doufali.

Najela želva na vlastní minu?

V Charkovské oblasti se okupanti v květnu pokusili proniknout se želvím tankem na ukrajinské území u kontrolního stanoviště Vovčansk. Nakonec se mu ale nepodařilo ani projet hranicemi – zhruba kilometr od přechodu najel na minu. Zda ruskou, nebo ukrajinskou, není v tuto chvíli zcela jisté. Na videu zveřejněném elitní 3. útočnou brigádou je vidět rozbitý pás tanku. Nedlouho poté se o zničení „želvy“ postaral sebevražedný protitankový dron.

Další želví tank se měl objevit u Krasnohorivky v Doněcké oblasti, obdobná hlášení přicházejí také z Luhanské oblasti. Ačkoliv Ukrajinci nemají příliš velký problém s jejich ničením, na povrch vyvstává podle OSINT analytiků jeden problém – obránci zkrátka kvůli dodatečné vrstvě ochrany ruských tanků musí spotřebovat jak více munice, tak více dronů.

Koncept želvích tanků ale pobavil sociální sítě. Někteří uživatelé už jim přezdívají „pojízdné rakve“. Jiní připomínají pro změnu vynálezy Islámského státu, jehož radikálové obdobně opevňovali dodávky plechovými pláty nebo montovali na nákupní vozíky kulomety.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nástup Andreje Bělousova do funkce ruského ministra obrany je pro Ukrajinu i Západ špatnou zprávou, v pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl spolupracovník redakce v Moskvě Jiří Just.

Tagy: