Smrtící ukrajinský raketomet děsí ruské vojáky. Ničivá zbraň má jednu velkou výhodu

Ukrajinci používají různé druhy raketometů. (16. dubna)

Vladimir Putin opět odmítl odpovědnost za masakr v Buči

Smrtící zbraň s dálkovou obsluhou, která ničí jeden ruský tank za druhým. Řeč je o ukrajinském raketometu Stugna-P. Jak vlastně tento moderní systém funguje a proč si jej Ukrajinci tak oblíbili?

Stugna-P je ukrajinský protitankový raketový systém dlouhého dosahu. Skládá se z trojnožkového podstavce, na kterém je umístěná střela v odpalovacím kontejneru a naváděcí jednotka vybavená laserovým naváděním.

K vybavení patří také řídicí jednotka připomínající notebook s malým joystickem. Ta slouží k dálkovému ovládání celé stanice. Obsluha může využít dva základní režimy – automatický, jenž je známý jako „vystřel a zapomeň“, ale i manuální s možností dodatečné korekce střely ještě během letu.

Řídicí jednotka je s odpalovacím zařízením spojena 50metrovým kabelem, takže zatímco odpalovací zařízení je umístěno na nejvhodnějším místě obvykle s velkým výhledem, obsluha systému může zůstat skrytá. Díky tomu nejsou vojáci, kteří raketomet Stugna-P ovládají, v bezprostředním ohrožení.

Celý systém má hmotnost až 104 kilogramů (záleží na druhu munice) a obvykle vyžaduje tříčlennou obsluhu. Při navádění laserovým paprskem má dostřel až 5 kilometrů. Bez problému dokáže zničit tanky nebo další obrněnce, ale i vrtulník, který se zrovna pohybuje pomalejší rychlostí. Speciální vysoce explozivní střepinové hlavice jsou pak určené proti pěchotě či různým opevněním.

Ukrajinci chytrý raketomet do své výzbroje zahrnuli v roce 2011. Stugna-P měl být původně vyráběn především pro export do zahraničí, jeho účinnost ale Ukrajinu donutila k přehodnocení původního záměru. Poprvé se významně osvědčil už v roce 2014 během bojů s proruskými separatisty na Donbasu.

Není žádným překvapením, že Ukrajinci zbraň využívají i v současném konfliktu s Ruskou federací. Stugna-P za uplynulé dva měsíce demoluje jeden kus ruské těžké techniky za druhým. Dokládají to i záběry, které se šíří na sociálních sítích.

Například na jednom z videí z Twitteru je zaznamenán obrovský úspěch ukrajinské armády v okolí města Izjum v Charkovské oblasti. Obsluha moderního raketometu dokázala za necelé čtyři minuty zdemolovat čtyři ruské obrněnce.

Kromě systému Stugna-P si Ukrajinci během války pochvalují také americký raketomet Javelin či turecký bezpilotní letoun Bayraktar. I tyto zbraně dennodenně výrazně přispívají ke zvyšování ruských ztrát v boji.

Na počest těchto zbraní Ukrajinci vyrábějí speciální trika a skládají písně. Někteří se k Javelinu s Bayraktarem dokonce i modlí.

Tagy: