Smutná zpráva z Itálie. Oběť nedělního sesuvu ledovce je z Česka, píší tamní média

Pád ledovce v italských Alpách

Jedna z obětí nedělního sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka

Jedna z obětí nedělního sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka, napsal deník Il Messaggero. Obětí je zatím šest, identifikovat se podařilo čtyři, z toho tři jsou Italové. Horská služba v pondělí ráno zvýšila odhad počtu pohřešovaných na 20 lidí, podle italských médií jsou mezi nimi Italové, Němci, Rumuni a Češi. Při tragédii na hoře Marmolada bylo zraněno nejméně osm lidí, včetně dvou cizinců, jejich národnost ale italská média neuvádějí.

Pozemní záchranáři byli v neděli večer kvůli možnému dalšímu sesuvu ledovce z místa odvoláni, pět nasazených helikoptér pátralo dál. Přes noc pátrání pokračovalo s pomocí dronů s termokamerami. Za úsvitu záchranné týmy obnovily činnost. „Riziko dalších závalů je vysoké,“ řekl listu La Repubblica Walter Cainelli, který řídí místní horskou a speleologickou záchrannou službu.

"Stále probíhají kontroly majitelů 16 aut, která se v současné době nacházejí na parkovištích v blízkosti přístupových cest do oblasti,“ uvedla horská služba. V pondělí má na místo přijet italský premiér Mario Draghi. Už dorazily dvě skupiny příbuzných obětí, jejichž těla byla převezena na zimní stadion v obci Canazei, kde byla zřízena smuteční síň. V Canazei se též nachází operační středisko koordinující pátrací akce po pohřešovaných.

Je to „nepředstavitelná katastrofa, takový masakr, že bude obtížné určit přesnou totožnost obětí, protože těla byla roztrhána“ proudem ledu a kamení, sdělili agentuře ANSA vyšetřovatelé.

List Il Messaggero uvádí, že jedna z obětí byla z Česka.

Ve chvíli, kdy se utrhl kus ledovce, byla na vrcholku Marmolady na vyhlídkovém pointu turistka Kristýna Bílková, které se díky tomu podařilo tragédii uniknout. Pro CNN Prima NEWS popsala, co se na místě dělo. „Slyšeli jsme najednou obrovský hluk. Mysleli jsme, že přilétá letadlo a pak se zvedl oblak. Viděli jsme, že dochází k sesuvu,“ uvedla.

Při túrách prý potkala několik Italů, Čechů i Slováků. „Kolem toho místa jsme viděli dost lidí, doufáme, že počet mrtvých nebude narůstat a že se podaří někoho zachránit,“ dodala Bílková.

Teplotní rekord

Něco takového jsem na Marmoladě ještě neviděl. Nebyla to obvyklá zimní lavina, druhý nebo třetí stupeň; to byla příroda. Pokud bychom chtěli provést srovnání se stavbou, mohli bychom mluvit o selhání konstrukce,“ řekl agentuře ANSA jeden ze záchranářů. „Je jasné, že jde o meteorologickou záležitost, kterou nedokážou předpovědět ani ti nejlepší průvodci," dodal.

Podle horské služby se rozsáhlý kus ledu s kamením utrhl poblíž Punta Rocca, podél výstupové trasy na Marmoladu. Desítky lidí, kteří se poblíž místa nacházeli, odvedli záchranáři do údolí. Zranění byli převezeni do několika okolních nemocnic. Do dolomitské vesnice Canazei, kde bylo zřízeno operační středisko, přijel šéf kraje Trentino Maurizio Fugatti.

V sobotu byl na vrcholku Marmolady, která je nejvyšší horou Dolomit, naměřen teplotní rekord deset stupňů Celsia. „To je extrémní vedro, něco naprosto mimořádného,“ řekl italské státní televizi RAI alpský záchranář Walter Milan.

Carlo Budel z chaty Capanna Punta Penia hovořil na Instragramu o „nejhorším možném čase a dni, kdy se ten kus mohl uvolnit“. Krátce po poledni se v letní neděli na oblíbeném masivu nacházel nespočet horolezců. Budel požádal všechny alpinisty, aby až do odvolání na Marmoladu nechodili. „Držte se od tohoto ledovce co nejdál,“ varoval turisty.

Tagy:
Itálie Alpy ledovec sesuv Česko Marmolada Agenzia Nazionale Stampa Associata Canazei Autonomní provincie Trento