Pokrytec Biden? Nevinu Rittenhouse respektoval, pak otočil a rozsudek má za neférový

Kyle Rittenhouse

Novinář Ondřej Šmigol k situaci v USA

Osmnáctiletý Kyle Rittenhouse je podle soudu nevinný. Americký prezident Joe Biden s verdiktem souhlasil a vyzval k jeho respektování. O hodinu později v oficiálním prohlášení Bílého domu však podotkl, že chápe rozčarování některých Američanů a sdílí ho s nimi. „Mnozí lidé jsou jeho slovy pohoršeni. Demokraté s ním souhlasí, naopak republikáni mají Rittenhouse za hrdinu,“ reagoval na Bidenova slova v pořadu 360° redaktor webu Echo24.cz Ondřej Šmigol.

Sledovaný případ 18letého mladíka, který minulý rok na protestech v Kenoshy zastřelil dva lidi a jednoho zranil, skončil zprošťujícím rozsudkem. „Skuteční Američané rozhodnutí přijali spíše pozitivně s tím, že justiční systém funguje správně. Lidé, kteří se o případ zajímali, věděli, že se nemohlo rozhodnout jinak, než že se jednalo o sebeobranu,“ připomenul český novinář.

Mnozí experti se obávají, že se v zemi nyní strhne vlna nepokojů či demonstrací. Podle Šmigola je však situace dosud poměrně klidná. „Zatím se žádné velké akce nekonaly, vše se drží ve slovní rovině,“ podotkl. Na dotaz, jak na rozhodnutí soudu reagují americká média, podotkl, že záleží na jejich filozofii.

„Liberálnější média se nad ním pohoršují a považují to za justiční omyl. Pravicová média ho naopak vzývají jako hrdinu a patriota, který zastavil řádění ve městě,“ podotkl. Mnohé však zaskočilo vyjádření prezidenta Joea Bidena. Ten nejprve krátce po vynesení rozsudku vyzdvihl fungování justice a rozhodnutí poroty respektoval.

„O hodinu později však vydal Bílý dům oficiální vyjádření, ve kterém Biden podotkl, že chápe rozčarování Američanů a jejich pocity s nimi sdílí. Ve stejném smyslu se nyní vyjadřují další demokraté,“ popsal Šmigol. Mnozí proto obrat prezidenta, který v prohlášení mluvil o nefér výsledku, považují za pokrytecký.

„Komentátoři jsou pohoršeni. Jeho první průpovídky přivítali, o hodinu později ho však kritizovali,“ dodal. Z mladíka je nyní svobodný muž. Po osvobození tak poskytl rozhovor známému komentátorovi stanice Fox News. „To vzbudilo pohoršení, protože spolu natáčí o Rittenhousovi dokument. Jinak si užívá svobody. Viděl jsem například, jak byl se svou matkou v hospodě,“ uzavřel Šmigol.

Tagy: