Všude byly bambule a rozlitá čokoláda. Kdo je muž, který měl v SUV najet do davu lidí?

Nejméně pět lidí zahynulo a další desítky utrpěly zranění poté, co vjel v neděli řidič červeného SUV do vánočního průvodu u města Milwaukee v americkém státě Wisconsin. Policie už jednoho člověka kvůli útoku zadržela. Důvod, proč řidič do průvodu vjel, úřady vyšetřují. Podle informací médií měl za volantem sedět 39letý Darrell Brooks, amatérský rapper z Milwaukee, který má za sebou bohatou kriminální minulost.

„Můžeme potvrdit, že zahynulo pět lidí a přes 40 bylo zraněno. Čísla se ale mohou změnit, protože shromažďujeme další informace,“ uvedla policie města Waukesha, ve kterém k incidentu došlo.

Počet zraněných není jasný i proto, že mnoho lidí odjelo do nemocnice po svých. Nejméně 18 dětí je v souvislosti s incidentem hospitalizováno. Uvedla to dětská nemocnice Childrens Wisconsin v nedalekém Milwaukee. Šéf policie města Waukesha Dan Thompson odmítl zveřejnit podrobnosti o zadržené osobě.

V amerických médiích už ale kolují zprávy o tom, že měl vozidlo řídit 39letý amatérský rapper z Milwaukee Darrell Brooks, který vystupuje pod přezdívkou MathBoi Fly. Vězení opustil 19. listopadu poté, co složil kauci ve výši tisíc dolarů (necelých 23 tisíc korun), a to za obvinění z ublížení na zdraví, výtržnictví, odporu proti policejnímu důstojníkovi a porušení předchozí kauce. Podrobnosti těchto incidentů nejsou známé.

Trestní historie Brookse sahá až do devadesátých let a zahrnuje těžké ublížení na zdraví a další přečiny v různých státech USA, za které byl pravomocně odsouzen, uvedla stanice Fox News. Naposledy byl obviněn 5. listopadu.

Vzhledem k závažnosti zmíněných obvinění i předchozích trestných činů není zatím jasné, proč byla jeho kauce nastavena tak nízko. Policie zatím nekomentovala, zda mohlo jít o teroristický útok.

Spojitost s Rittenhousem?

Dosud není ani známo, že by měl čin něco společného s případem 18letého Kylea Rittenhouse. Ten čelil obviněním z dvojnásobné vraždy a dalších zločinů kvůli loňské střelbě při demonstracích ve Wiscnosinu. Na konci minulého týdne byl ale soudem osvobozen, jednalo se podle něj o sebeobranu. Podle webu Daily Mail Darrell Brooks Rittenhousovo zproštění komentoval, prý se dalo čekat.

Americká média s odvoláním na nejmenovaného policejního činitele uváděla, že vyšetřovatelé pracují s verzí, že řidič mohl ujíždět z místa jiného incidentu. Údajně se jednalo o střet za použití nože. Anonymní zdroj však upozorňoval, že vyšetřování bylo teprve v počátcích a nadále se vyvíjelo.

Tragédie, která zasáhla město Waukesha, byla zachycena na oficiálním videopřenosu a na záběrech natočených mobilními telefony svědků. Na jedné videonahrávce je vidět, jak červený vůz SUV prolomil bariéry a řítí se na ulici, kde se koná průvod. Zvuky kapely střídají výkřiky. Na jiném videu je vidět, jak policie na vozidlo střílí. Podle policejního šéfa Thompsona jeden strážník střílel ve snaze vozidlo zastavit a jeho palba nezasáhla nikoho z účastníků průvodu.

Všude byly bambule s třásněmi a rozlitá horká čokoláda

O totožnosti mrtvých a zraněných nebylo v noci na pondělí k dispozici mnoho informací. Podle prohlášení zveřejněného na Facebooku se incident dotkl i členů a dobrovolníků spojených s klubem „tančících babiček z Milwaukee“. Tamní arcidiecéze zase uvedla, že mezi zraněnými je i katolický kněz a několik farníků a dětí z katolické školy města Waukesha.

„Všude byly bambule s třásněmi a rozlitá horká čokoláda. Musel jsem chodit od jednoho schouleného těla k druhému, abych našel svou dceru,“ řekl Angelito Tenorio, jeden z místních obyvatel, listu Milwaukee Journal Sentinel. Hrozivou scénu popisoval i majitel tanečního centra Chris Germain, který prý v průvodu vedl skupinu asi 70 lidí. „Všude na silnici ležely malé děti, byli tam policisti a záchranáři, několika členům průvodu dávali první pomoc,“ řekl.

O události byl informován americký prezident Joe Biden. „Soucítíme se všemi, kterých se tento hrozný incident dotkl,“ uvedl Bílý dům. Ministr spravedlnosti státu Wisconsin Josh Kaul na Twitteru označil incident za odporný a ujišťoval, že zodpovědné osoby se nevyhnou spravedlnosti.

Tagy: