Topolánek: Pokud je někdo na ventilátoru a neočkoval se, může si za to trochu sám

Mirek Topolánek

360° 18.11.2021

Pokud je někdo na ventilátoru a neočkoval se, může si za to trochu sám, řekl bývalý premiér za ODS Mirek Topolánek v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Exministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek by dokonce v rámci koronavirových opatření nebyl proti zavedení povinného očkování proti nemoci COVID-19. Expremiér Jiří Paroubek (ČSSD) by při zhoršení pandemické situace sáhl po přísnějším rakouském modelu restrikcí.

Topolánek připomněl, že aktuální strmý nárůst nákaz koronavirem jde na vrub vlády Andreje Babiše (ANO), která je v demisi. Novému kabinetu situaci nezávidí, protože se kromě covidu musí věnovat i cenám energií a inflaci.

Ocenil, že se kandidát do čela resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) bude snažit vrátit na stůl debatu o uznávání protilátek, testování a přesvědčování neočkovaných. Víc toho stejně zřejmě udělat nemůže.

„Vlnu, která tu je, stejně už nezastaví. Budeme tím muset projít a doufám, že umře co nejméně lidí. Na druhou stranu – ti, kteří jsou dnes na JIP a ventilátorech, jsou v mém věku a nejsou naočkovaní, tak si za to můžou tak trochu sami,“ konstatoval Topolánek v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Obzvlášť to platí i pro lidi, kteří mají oslabenou imunitu nebo trpí komorbiditami.

Dodal, že je již očkovaný dvěma dávkami, i tak ale dostal covid. Nyní by měl mít díky protilátkám nějakou chvíli klid, podle svých slov už ale na opatření kašle. Svému okolí třeba po nákaze promptně zavolal, aby se šli pro jistotu testovat. „Starám se o sebe a o rodinu. Chovám se zodpovědně ke svému zdraví a přijde mi, že tato opatření jsou hysterická,“ řekl ve vysílání. Naopak ocenil britský přístup, který je co do restrikcí o poznání uvolněnější a staví na osobní zodpovědnosti.

Bývalý premiér za sociální demokraty Jiří Paroubek by naopak šel cestou ještě přísnějších opatření, nebránil by se ani rakouskému modelu restrikcí, který trestá neočkované. „Myslím, že každý může na imunitě pracovat,“ doplnil.

Připomněl slova rakouských politiků, že zodpovědní nemohou být rukojmími nezodpovědných. „Když jsem byl kluk, tak se se mnou taky nikdo nebavil,“ zavzpomínal expremiér na očkování proti tetanu, po kterém mu nebylo dobře. Připomněl ale, že díky vakcínám se například vymýtila dětská obrna.

Na povinné očkování nebudou mít politici odvahu

Miroslav Kalousek vnímá nová opatření jako velmi brutální tlak na neočkované, což považuje za správný krok. V tak špatné pandemické situaci by se nebránil ani povinnému očkování, za což prý dostal na sociálních sítích vynadáno od odpůrců vakcín.

„Tlak je na místě a osobně nechci být rukojmí nenaočkovaných,“ přiblížil svůj postoj bývalý ministr financí za TOP 09.

Na druhou stranu si nemyslí, že pro takové opatření, které potřebuje oporu v zákoně, najde současná politická reprezentace dostatečnou odvahu. „Kdybych byl politik – což už nejsem – zavedl bych téma povinného očkování do diskuze. A pokud ne, souhlasil bych tady s Paroubkem, že je na místě rakouský model,“ pokračoval Kalousek.

Dodal, že očkování proti covidu věří, jiná cesta ke zlepšení situace podle něj není. Čím rychleji proběhne vakcinace, tím levnější bude provoz státu a umře méně lidí.

Tagy: