Pokud Putin vyhraje, budete mít Rusy přímo na hranicích, tepal Zelenskyj do Fica

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizuje slovenského premiéra Roberta Fica.

Slováci vybírají na munici pro Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslal vzkaz slovenskému premiérovi Robertu Ficovi za jeho postoj ke Kyjevu. Učinil tak na tiskové konferenci po setkání s končící hlavou státu Slovenska Zuzanou Čaputovou, která přijela do hlavního města Ukrajiny. Zelenskyj pronesl, že by si Fico měl uvědomit důležitou věc – okupace Ukrajiny by znamenala, že Slováci budou mít síly ruského prezidenta Vladimira Putina přímo u svých hranic.

Zelenskyj na úvod tiskové konference poděkoval aktivistům ze Slovenska, kteří se rozhodli „navzdory všemu a všem“ po vlastní ose vybírat peníze na nákup munice pro Ukrajinu. K sobotě se jim podařilo nashromáždit přes čtyři miliony eur.

ČTĚTE TAKÉ: Dosluhující prezidentka Čaputová dorazila na Ukrajinu. Zelenskyj jí poděkoval za podporu

Slovenský premiér Fico přitom sbírku nepodpořil a dokonce ji zesměšňoval. Podle něj nehraje prakticky žádnou roli. „Víte, co říkají Češi? Prd do Stromovky. Promiňte ten výraz. Je to symbolické, je to jen symbolické,“ komentoval výzvu slovenský premiér v rozhovoru pro TV JOJ.

Ukrajinský prezident během setkání s Čaputovou na adresu Fica a dalších politiků, kteří jsou v otázce podpory Ukrajiny odmítaví, řekl, že svůj postoj budou zřejmě zastávat jen do doby, „dokud válka nepřijde do jejich domovů“. „Doufám, že lidé na Slovensku, kteří jsou stále takto skeptičtí o nás a Putinových plánech, nikdy neuvidí to, co Ukrajinci. Doufám, že válka se na vaše území nedostane,“ prohlásil Zelenskyj.

Pokračoval slovy, že pokud Ukrajina nedostane ze Západu kýženou pomoc, „Putin bude chtít naprosté zničení Ukrajiny“. „Úplná okupace našeho státu znamená, že Putin bude přímo na hranicích vašeho státu,“ pronesl na tiskové konferenci Zelenskyj.

Dále Slováky varoval, co by to podle jeho mínění znamenalo. „Pokud je Rusko na vašich hranicích, ať se to vašim lidem líbí či ne, budou létat rakety, protože tohle je válka. Je důležité, aby někteří skeptici pochopili, že dnes jejich děti chodí do školy, což je myslím mnohem lepší, než když se učí schované ve sklepeních,“ pokračovala ukrajinská hlava státu.

Poslední návštěva Čaputové

Čaputová vyrazila na Ukrajinu krátce před skončením svého prezidentského mandátu, který se již rozhodla neobhajovat. Od začátku ruské invaze dávala najevo svoji podporu Ukrajině. Její nástupce, kterým bude donedávna šéf Národní rady a koaliční strany Hlas-SD Peter Pellegrini, je v otázce podpory Ukrajiny značně zdrženlivější.

Ačkoliv se za ni v minulosti stavěl, během prezidentských voleb Pellegrini přejal rétoriku premiéra Roberta Fica se slovy, že chce především usilovat o mír na Ukrajině. To však znamená, že se nehlásí k vojenské podpoře Ukrajiny. Nedávno dokonce nabídl, že by Bratislava mohla sloužit jako místo, kde by se obě znepřátelené strany mohly sejít k jednání o míru.

Fico od začátku války sice vyrazil na Ukrajinu, ale pouze do pohraničního Mukačeva, kde se sešel se svým protějškem Denysem Šmyhalem. Ten později naopak dorazil na Slovensko, ale také jen do pohraničí, nikoliv do hlavního města. Fico navíc v lednu před cestou na Ukrajinu prohlásil, že „v Kyjevě žádná válka není“.

Tagy: