Kreml u nás nemá výsledky, zní z Černé Hory. Balkánská země chce do EU, pomáhají i Češi

Černohorský ministr zahraničí Filip Ivanović v Praze děkoval za českou podporu zemi, která se pokouší dostat do EU.

Rusko chystá útoky v Evropě, varují tajné služby

Ruská propaganda sice na Balkáně působí a snaží se země obrátit proti Západu a Evropské unii, v Černé Hoře se to však Kremlu nedaří. Na dotaz CNN Prima NEWS to při své návštěvě Prahy řekl ministr zahraničí Černé Hory Filip Ivanović. Zdůvodnil to vysokou podporou občanů snaze Černé Hory stát se členem Evropské unie. Šéf tuzemské diplomacie Jan Lipavský (Piráti) popsal, jakým způsobem Černé Hoře v její cestě do EU pomáhají Češi.

Černohorský ministr zahraničí na dotaz CNN Prima NEWS ohledně ruské propagandy v zemi uvedl, že její pokusy ovlivnit mínění lidí jsou znát.

ČTĚTE TAKÉ: Nová ofenziva Rusů? Pokoušejí se prolomit obranu v pohraničí Charkovské oblasti, tvrdí Kyjev

„Není to překvapivé, naopak je to očekávané. Nicméně její efekty se dají změřit podle výsledků,“ sdělil Ivanović s tím, že dnes až 80 procent Černohorců podporuje směřování země do Evropské unie. „Odpovídá to faktu, že Černá Hora neochvějně drží kurz při své snaze vstoupit do EU,“ doplnil Ivanović.

Lipavský pro CNN Prima NEWS vysvětlil, že Česká republika Černé Hoře v její cestě do EU pomáhá z politického i praktického důvodu.

„První pohled je čistě politický v tom, že na úrovni EU a různých politických jednání je neustále třeba zvedat téma rozšiřování, připomínat ho, přicházet s konkrétními iniciativami a ptát se, co je ten další krok, který můžeme udělat. Ne všechny země EU mají tuto politiku, že zastávají rozšiřování. Řekněme, že čím blíže k západnímu Balkánu se země geograficky nachází, tím více rozšiřovací proces podporuje,“ řekl ministr zahraničí s tím, že je nutné podporovat i přijetí Ukrajiny a Moldavska.

Druhý důvod je čistě praktický. „Čeští experti prostě pomáhají svým protějškům v Černé Hoře, aby se dokázali připravit na všechny procesy. Předají jim zkušenosti, které jsme nabyli během rozšiřování,“ dodal Lipavský.

Ivanović na tiskové konferenci po jednání se svým českým protějškem zmínil, že Černá Hora měla za poslední dobu učinit řadu kroků, které mají zemi přiblížit k Západu. Jmenoval třeba posílení vlády práva.

„Česko plně podporuje černohorskou vládu v jejím úsilí dosáhnout pokroku v přístupových jednáních s EU. Věřím, že Evropská unie uspořádá tento rok celkově druhou mezivládní konferenci s Černou Horou, na které by se mohly uzavřít některé kapitoly přístupových rozhovorů,“ potvrdil ministr Lipavský českou podporu.

Podle něj nabízejí Černohorci Čechům příležitosti například v budování dopravní infrastruktury, v obranném průmyslu nebo v oblasti cestovního ruchu. Podgorica je podle Lipavského pro Prahu „český spojenec v NATO a důležitý partner v regionu západního Balkánu“.

Tagy: