Pokuta za slušnost? Řidiči kroutí hlavou nad trestem za děkování „varováky“. Diví se i ministr

Výše pokuty za děkovné bliknutí varovnými světly se letos zdvojnásobila.

Pokuta za slušnost. Za použití výstražných světel v autě hrozí vysoká pokuta

Pokuta za slušnost – tak řidiči vnímají zvýšení postihu za použití výstražných světel jako způsob poděkování. Využívají je takto například při předjíždění nebo jako omluvu tomu, kdo jede za nimi. Ve správním řízení jim za to ale hrozí pokuta až pět tisíc. Odborníci jen kroutí hlavou. Pozastavuje se nad tím i ministr dopravy.

Výstražná světla používá spousta řidičů k poděkování za puštění před sebe nebo k omluvě za omezující manévr. Vnímají to jako samozřejmost. V očích zákona jde však o přestupek. „Předpisy mluví zcela jednoznačně, jsou určena k výstraze nebo varování, nikoliv k děkování. Tady samozřejmě rozpor je,“ připustil dopravní expert Igor Sirota pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Změna v pravidlech nutí řidiče kupovat nové zimní pneumatiky. Víme, po kterých sáhnout

„Použití výstražných světel jako poděkování ostatním řidičům, což je na silnicích častou praxí, se považuje za neoprávněné a teoreticky za ně může být udělena pokuta,“ potvrdila policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Od ledna letošního roku se výše finančního trestu za takové bliknutí dokonce zdvojnásobila.  Za pouhé poděkování může řidič zaplatit až pět tisíc korun, na místě pak 1 500 korun. „Normální člověk bude kroutit hlavou a říkat si, proč se tohle řeší, vždyť se to normálně používá a lidé dokonce perfektně vědí, co to gesto znamená,“ okomentoval zpřísnění dopravní expert Roman Budský pro CNN Prima NEWS.

Podobně se pokutuje i kolegialita řidičů, kteří blikajícími světly varují šoféry v protisměru před policejním radarem.

V internetových diskuzích si o takovém zákoně řidiči myslí své. „Trest za slušnost, to je vrchol arogance,“ namítl jeden z nich. „V době, kdy na silnicích kvete agresivita a spěch, budeme trestat slušnost,“ přidal další.

Zákon bere paradoxně s rezervou dokonce i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Samozřejmě to vnímám jako jisté zneužití, ale podle mého soudu by to neměl být důvod pro sankci v okamžiku, kdy nevzniká škoda a nikdo není oslněn,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kdy řidiči tápou na kruháči? Jedna specialita jim dělá problém, říká expert

Tagy: