„Silný zářez pro Čechy“. Ryanair válčí s německou vládou, z Drážďan a Lipska už létat nebude

Letecká společnost Ryanair oznámila, že během léta v příštím roce výrazně sníží kapacitu svých letů v Německu, což povede ke zrušení mnoha linek. Typická modrožlutá letadla již nebudou vůbec létat z Dortmundu, Drážďan nebo Lipska. Jde o reakci na vládní rozhodnutí nesnížit daně z letectví. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež pro CNN Prima NEWS uvedl, že se pro část českých turistů jedná o „silný zářez“. Společnost o tom informovala na sociálních sítích.

„Je nám líto, že musíme ohlásit další 12procentní snížení kapacity našich letů v Německu, a to během letního období v příštím roce,“ oznámila společnost na svých facebookových stránkách.

K TÉMATU: Drama během letu do Istanbulu. Pilot po startu zemřel, stroj musel nouzově přistát

Důvodem je podle prohlášení skutečnost, že tamní vláda odmítla snížit daň z letectví. Zákazníci společnosti využívající lety nad Německem tak v číslech přijdou až o 1,8 milionu míst a 22 konkrétních linek. Počet letů, které přilétají a odlétají z letiště v Hamburku, se sníží o 60 procent.

S letadly Ryanairu se během příštího léta vůbec nesetkají cestující na letištích v Dortmundu, Drážďanech nebo Lipsku. Přes tyto dopravní uzly přitom cestuje i řada Čechů.

„Zvláště letiště v Lipsku a Drážďanech představují důležité uzly pro mnoho Čechů, kteří cestují po Evropě. Pokud tedy Ryanair omezí v těchto místech zcela provoz a nenahradí ho jiná nízkonákladová společnost, bude to pro české turisty – především ze západu a severozápadu našeho území – silný zářez,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Současně připomněl, že lety nejen nad Evropou jsou stále zpravidla vyprodané. „Lidé jsou ochotni zaplatit za letenky stále více než před epidemií covidu. Případná další daň, která by se promítla do ceny, nebude mít velký vliv na letecký provoz, i když se jedná o nepříjemný faktor,“ dodal Papež.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odvrátili jednu z nejhorších leteckých katastrof desetiletí. Teď piloti líčí, co prožili

Tagy: